Montag, 30. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Akropolj

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.



Akropolj, Atina, Grčka
Akropolj, što na grčkom znači "visok grad", nalazi se na strmom brdu sa pogledom na Atinu. Najraniji počeci današnjeg grada datiraju iz 13. vijeka prije nove ere. kada je podignut zid utvrde oko kuće tadašnjeg mikenskog vladara. U vrijeme zlatnog doba Atine u 5. vijeku prije nove ere, izgrađene su najpoznatije znamenitosti grada kao što su Propileje i hramovi Partenon i Erehtejon. Mjesto je postalo popularna turistička destinacija početkom 20. stoljeća, a ovdje, na gornjoj slici, se vidi 1925. godine.


Akropolj, Atina, Grčka
Ali duga istorija Akropolja nije bila neosporna. Godine 1803. britanski plemić, grof od Elgina, poslao je mnoge drevne skulpture s Akropolja u Englesku i prodao ih Britanskom muzeju, gdje se i danas mogu vidjeti. Iako je Elginu u to vrijeme dala zeleno svjetlo od turske okupacione vlade, grčka vlada je u više navrata naredila da se artefakti vrate od 1832. godine. Ali Britanski muzej ih još uvijek drži u svom posjedu. Akropolj je jedna od najpopularnijih atrakcija u Grčkoj. Otvoren 2009. godine, muzej svake godine posjeti više od milion ljudi.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen