Freitag, 13. Januar 2023

Na putu oporavka vrste

 




Irvasi su jedna od životinjskih vrsta čija populacija opada i ugrožena je. Stoga ih je "World Wide Fund For Nature" (WWF) uvrstio među gubitnike 2022. godine - zajedno s mnogim drugim vrstama. Crvena lista ugroženih vrsta sada uključuje više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta. Najveća svjetska populacija irvasa u divljini pala je sa 417.000 u 2014. na 250.000 danas.

Međutim, "špicbergenski irvas", podvrsta irvasa koji se inače nalazi širom Arktika, koji živi samo na ostrvima Spitsbergen (Svalbard), osjeća se relativno dobro. Početkom 20. stoljeća bio je blizu izumiranja zbog intenzivnog lova, ali danas je populacija stabilna i životinje su rasprostranjene gotovo posvuda u arhipelagu. Pomoglo je i ciljano preseljavanje životinja u regije arhipelaga u kojima mogu nesmetano živjeti.

Svalbard, također poznat kao Spitsbergen, ili Spitzbergen, je norveški arhipelag u Arktičkom okeanu. Sjeverno od kontinentalne Evrope, nalazi se na pola puta između sjeverne obale Norveške i Sjevernog pola. Ostrva grupe se kreću od 74° do 81° sjeverne geografske širine i od 10° do 35° istočne geografske dužine. Najveće ostrvo je Spitsbergen, a slijede ga Nordaustlandet i Edgeøya. Najveće naselje je Longyearbyen.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen