Dienstag, 24. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Chichen Itza, Yucatan

Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.


Chichen Itza, Yucatan, Meksiko

Zadivljujuće meksičko poluostrvo Jukatan prepuno je arheoloških nalazišta Maja, a Čičen Ica (Chichen Itza) je daleko najimpresivnije. Grad, koji se prostire na deset kvadratnih kilometara sasušena zemlje, osnovan je oko 6. vijeka nove ere. Brzo se razvio u ekonomski i politički centar koji je u svom vrhuncu bio dom za oko 35.000 ljudi. Negdje u 15. vijeku, Čičen Ica je napuštena i ostavljena da propada sve dok nisu počela iskopavanja početkom 20. vijeka. Ova slika prikazuje turistu ispred manastira Casa de las Monjas 1923. godine.



Chichen Itza, Yucatan, Meksiko
Pred-Hispanski grad dom je brojnih impresivnih spomenika: El Castillo u obliku piramide, Hram ratnika i Ballplatz, drevna sportska arena. Arheolozi ga i danas otkrivaju. 2016. istraživači su koristeći tehnike snimanja pronašli manju piramidu unutar El Castilla. To je učvrstilo pretpostavku da je piramida izgrađena u obliku kutija-lutke (matroška format). Popularni grad privlači oko dva miliona posjetilaca godišnje.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen