Samstag, 14. Januar 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Snijeg “od juče”

Bijela traka vijuga preko zeleno-smeđih alpskih pašnjaka u blizini Riezlerna u Kleinwalsertalu, skijaši se kreću na njoj. Dodatni stepeni temperature i kiša proteklih dana doveli su do topljenja snijega u nižim predjelima sjevernih Alpa. Bez vještačke zamjene zimski sportovi bi bili nemogući.

Njemačka meteorološka služba samo je jednom od početka mjerenja izmjerila prosječne temperature kao 2022. godine, a početak godine donio je nove rekorde. Čak ni noću na mnogim mjestima ispod 2000 metara nadmorske visine, više nije dovoljno hladno za vještačko osnježavanje.



Pod vatrom

Napad na državnu vlast: mnogi policajci i vatrogasci u Berlinu, glavnom gradu Njemačke, nisu imali razloga za slavlje u novogodišnjoj noći: izgrednici su na njih gađali petardama, pucali na njih vatrometnim raketama, ili pucali pištoljima plašljivcima. Policija je izbrojala 18, a vatrogasci 15 povrijeđenih. Gradonačelnica Franziska Giffey govorila je o neredima "novog kvaliteta". Tek što se dim razišao, ponovo je počela rasprava o zabrani upotrebe petardi u Novogodišnjoj noći, ovaj put u izbornoj kampanji: naime, 12. februara u Berlinu će biti ponovljeni nevažeći parlamentarni izbori.



Oproštaj u crvenom

Neki su htjeli da se pomole za mrtve, drugi samo da naprave selfi. Od ponedjeljka prošle sedmice tijelo Benedikta XVI. Bilo je tri dana izloženo u bazilici Svetog Petra, a kolona onih koji su prošli pored katafalka nije prestajao. U prvih nekoliko sati došlo ih je oko 40.000.

Vatikanski majstori ceremonije morali su uspostaviti delikatnu ravnotežu. Benediktu je trebalo odati počast koja mu pripada kao bivšem papi. Otuda pontifikalna purpurn odjeća. Međutim, simboli i obredi morali su odražavati činjenicu da je drugi papa, Franjo, obavlja službu već skoro deset godina.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen