Mittwoch, 11. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Hollywood

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.


Hollywood, oznaka, Los Angeles, 1923.
Možda poznatiji od samog lokaliteta, holivudski znak postavljen je 1923. godine - iako se ranije zvao "Hollywoodland". U 1920-im, Hollywood je počeo da se uspostavlja kao centar filmske industrije. Stoga je graditelj za nekretnine Harry Chandler postavio znak kako bi reklamirao svoju novo luksuzno naselje. Ovdje se vidi 1925. godine s grupom geodeta koji poziraju ispod oznake. Bilo je planirano da oznaka stoji samo godinu i po dana – a u međuvremeu je stara jedan čitav vijek.


Hollywood, oznaka, Los Angeles, SAD
Tokom Velike depresije 1930-ih, stambeni kompleks Hollywoodlanda bankrotirao je i održavanje same oznake je palo u stranu. Kada je znak sredinom 1940-ih postao vlasništvo grada, bio je već skoro srušen. Holivudska privredna komora je odlučila da se iz oznake ukloni dio “land”, i da ostane samo naziv “Hollywood”. U potpunosti je obnovljena 1970-ih godina, financirana od strane izdavača Hugh Hefnera i drugih istaknutih donatora.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen