Donnerstag, 26. Januar 2023

Drugi čovjek sa mjeseca

Drugi čovjek koji je kročio na Mjesec, Buzz Aldrin, doživljava poznu mladost. Ovih dana, u 93. godini, po četvrti put je stao pred matičara.


Buzz Aldrin

Buzz Aldrin (93) bio je druga osoba koja je hodala po Mjesecu 1969. godine, kada je imao 39 godina, oženjen, otac troje djece. Sada, sa 93 godine, oženio se po četvrti put, njegova mlada je 30 godina mlađa. Planiraju zajednička putovanja u male hotele. Na Instagramu su napisali: "Uzbuđeni smo kao dvoje tinejdžera." Čovek koji je hodao po Mesecu da bude uzbuđen kao odbjegli tinejdžer?
Buzz Aldrin je bio borbeni pilot u Korejskom ratu, oborio je dva ruska MiG-a. Oboriti MiG znači avion protiv aviona u vazdušnom duelu.
Na Mjesecu je skupljao kamenje i ostavio svoj čuveni otisak stopala. On je pobjedio smrt, prostor i vrijeme. Bio je na Mjesecu dva sata i 90 minuta.
"Let na Mjesec je bio lak", rekao je jednom. “Najteža stvar je život na zemlji.” Postao je zavisnik od alkohola i bio na terapijama.
Sada je startao sa jednom novom raketom. Njeno gorivo je ljubav.

Sa ovog mjesta čestitke!”




-:-
Drugi čovjek na Mjesecu po četvrti put je rekao da.
Legendarni astronauta Buzz Aldrin objavio je da se oženio svojom dugogodišnjom djevojkom na svoj rođendan. Aldrin, koji je u protekli petak napunio 93 godine, a na Twitteru je objavio fotografije svog venčanja sa 30 godina mlađom mladom.
Napisao je: „Sa zadovoljstvom mogu objaviti da smo se vjenčali moja dugogodišnja ljubav dr. Anca Faur. Vjenčali smo se na maloj privatnoj ceremoniji u Los Angelesu i uzbuđeni smo kao odbjegli tinejdžeri."
Supruga Anca Faur (63) radi u Aldrinovoj kompaniji "Buzz Aldrin Ventures LLC" od 2019. godine. Doktorirala je hemijsko inženjerstvo na Univerzitetu u Pitsburgu.
Aldrin je bio u braku tri puta: za Joan Ann Archer od 1954. do 1974., sa Beverly Van Zile od 1975. do 1978. i Lois Driggs Cannon od 1988. do 2012. godine. Drugi čovjek koji je dodirnuo površinu mjeseca ima troje djece: Jamesa, Janice i Andrewa, sve troje sa svojom prvom suprugom.
Aldrin je dospio na naslovne stranice prošle godine kada je jakna koju je nosio na svojoj istorijskoj prvoj misiji na površinu Mjeseca 1969. na aukciji profata za skoro 2,8 miliona dolara. Cijena je premašila očekivanja uoči aukcije za gotovo trećinu dok su se ponuđači ludo borili za kultnu jaknu.
Aldrin kaže da je konačno pronašao sreću nakon dugog i teškog putovanja. Jer: Prema njegovoj vlastitoj izjavi, prošao je kroz mračni period života, nakon što je napustio NASA.
Od 1971. jednostavno nije znao šta da radi sa svojim životom - borio se sa teškom depresijom i alkoholizmom. Godinama kasnije, 1988., pronašao je svoj novi poziv i osnovao neprofitnu organizaciju, ShareSpace Foundation, posvećenu širenju istraživanja svemira s ljudskom posadom.
Njegovi stavovi su slični onima svemirskih vizionara kao što je šef Tesle Elon Musk: 93-godišnjak je rekao da "veliki uspon" nije bio neophodan samo iz razloga istraživanja, već i za nastavak opstanka čovječanstva.

(news)


Fotografija iz dosijea iz maja 1969. prikazuje posadu astronauta u misiji sletanja na Mjesec Apollo 11. Slijeva na desno, Neil Armstrong, komandant; Michael Collins, pilot komandnog modula; i Edwin 'Buzz' Aldrin, lunarni modul

za podsjećanje:

Prvi čovjek koji je nogom kročio na Mjesec bio je Neil Armstrong.

Neil Alden Armstrong (rođen 5. avgusta 1930. u Wapakoneti, Ohio, umro 25. avgusta 2012. u Cincinantiju, Ohio) bio je američki probni pilot i astronaut. Bio je komandant Apolla 11, koji je 21. jula 1969. godine letio na Mjesec sa Buzz Aldrinom i Michael Collinsom.

(spagos)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen