Freitag, 27. Januar 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Teror iz zraka
Prozori su pucali, vrata su ispadala iz okvira, kamenje se osipalo sa zidova. Ali najgore, kaže jedan preživjeli, bili su vrisci. Čuo je djecu i odrasle kako vrište od panike i bola. Najmanje 40 ljudi poginulo je u gradu Dnjepru na istoku Ukrajine kada je ruska raketa probila devetospratnicu, navodno projektilom CH-22. Ovi projektili su predviđeni za uništavanje ratnih brodova, i bivaju lansirane sa dalekometnih bombardera. Ukrajinska protivvazdušna odbrana nije imala sredstvo kojim bi im se suprotstavila.



Spektakl u zraku
"Nebo nam nije granica" moto je na njihovoj web stranici. A da to nije preterivanje pokazala je američka plesna trupa Bandaloop na godišnjem međunarodnom festivalu "Santiago a Mil" vrtoglavom predstavom "Bird Strike" na fasadi jedne zgrade. Ansambl, osnovan 1991. godine, poznat je po svojim vertikalnim zračnim tokovima, koji kombinuju ples, penjanje, zračni balet i ritualne elemente i uvijek uključuju mjesto održavanja - bilo da se radi o neboderima, liticama u Nacionalnom parku Yosemite ili sportskim arenama. Sasvim uzvišeno!


Mjenjačnica
Ako želite da se riješite dolara, najbolje je ponijeti kolica na pijacu Shurjah u Bagdadu. Aktuelni kurs iračkog dinara prema američkoj valuti iznosi 1:1459.
Posljednji dogovori sa Njemačkom sada bi mogli koristiti iračkoj ekonomiji. Prošle sedmice njemački kancelar Olaf Scholz i novi irački premijer Muhammad Shia al-Sudani razgovarali su o energetskom partnerstvu. Uskoro bi plin i nafta iz Iraka mogli početi stizati do ove zemlje.
Irak je peti najveći izvoznik nafte u svijetu, a uskoro želi isporučivati i tečni plin.
Zauzvrat, njemačka firma Siemens će obnoviti oštećene iračke dalekovode.


(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen