Donnerstag, 26. Januar 2023

S one strane Ankoridža

Samo jedna petina Aljaske ima puteve. Udaljene krajeve sjevernog kraja Amerike snabdjevaju tvrdoglavi piloti sa svojim letjelicama. Na tom putu ih je pratila Acacia Johnson sa svojom kamerom.



Kulise iz snova: Četiri aviona lete u formaciji duž rijeke Knik. Mladi piloti prate iskusne pilote kako bi učili od njih.



Mama može sve, čak i letjeti: Ne postoji put do Bettlesa, gdje Kristin Knight Pace živi sa svojom porodicom. Zbog toga porodica umjesto automobila ima Stinson Voyager iz 1946. godine. Slijeću bilo gdje, čak i na ledene plohe.


Svijet leda: Greben u bijelom ispred sela Mertavik označava obalu zaleđene rijeke Ninglick.



Zona utovara: Par pilota priprema svoj avion s propelerom Otter za transportni let (gore desno)



San o letenju: Šestogodišnjak se igra sa modelom aviona kojom je letio njegov deda.



Nakon posla: Piloti se sastaju kod logorske vatre.



700.000 ljudi živi na površini većoj pet puta od Njemačke. Snabdijevanje iz zraka: Seoski poglavar udaljenog zaseoka Newtok pomaže pilotu da istovari hranu iz aviona Cessna karavan.



Luksuzni uslovi: Prava pista kao ovde u zaljevu Toksuk na Beringovom moru je rijetkost na Aljasci.

Ranije su ovdje mnogi umirali. Oluje ovdje nisu šala. Baka još leti: instruktorka letenja Heidi Reuss ima 87 godina i leti već 60 godina. Kad će prestati? Za baku nezamislivo.



Možda je ova priča malo staromodna. Ona priča o avanturistima. O ženama i muškarcima koji lete u jednomotornim avionima jer tamo, na kraju svijeta, neko čeka pismo ili lijek, ili novu konzervu paradajz sosa da se nađe na polici u kuhinji.
„Zato se spuštaju svuda“, kaže Acacia Johnson. „Svugd,e, i gdje nema piste.“ To je prilično čest slučaj na Aljasci. Ponekad na Aljasci postoji samo ledena ploča koja pluta u moru. "Poznajem pilote", kaže Johnson, "koji sleću na morski led."
Nagrada za hladnoću-

Mnoge fotografije u ovoj seriji snimljene su u ekstremno teškim uslovima. Zimi temperature na Aljasci mogu pasti ispod minus 30 stepeni. Izazov ne samo za pilote, već i za fotografkinju Acaciu Johnson i njenu kameru. Uprkos tome, ona obožava raditi u ledenim prostranstvima najsjevernije američke države. “Svjetlo u arktičkoj zimi je jednostavno magično. I trpim hladnoću zbog toga.

Iz geografije:

Ankoridž, (Anchorage, engleski: sidrište) je grad u zaljevu Cook Inlet u američkoj državi Aljaska. Sa 291.247 stanovnika (prema posljednjem popisu iz 2020.), Anchorage je daleko najveći grad na Aljasci i njegov najvažniji industrijski centar. Anchorage je administrativno sjedište istoimene pokrajine.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen