Sonntag, 22. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Stonehenge

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.



Stonehenge, Engleska
Stoljeće je praktično treptaj oka u 5.000-godišnjoj istoriji Stonehengea. Jedan od najpoznatijih praistorijskih spomenika na svijetu, impresivni kameni krug izgrađen je u šest faza od oko 3000 pne do 1520. pne podignuta. Sastoji se od dvije vrste kamena - većeg kamena Sarsen i manjeg Bluestonea. Pretpostavlja se da je plavi kamen došao čak sa brda Preseli u Velsu, udaljenih oko 200 milja, uprkos tome što je svaki težak između dve i pet tona. Stonehenge je postao popularna atrakcija u viktorijansko doba, ali je nekontrolisani turizam doveo do vandalizma, pa je uveden ulaz od 1901. godine.



Stonehenge, Engleska
Sam Stonehenge se nije mnogo promijenio tokom proteklog vijeka, ali je sigurno mnogo toga vidio i doživio. 1985. godine, konvoj od oko 600 putnika krenuo je na Stonehenge Free Festival, gdje ih je dočekalo više od 1.000 policajaca. Svađa koja je uslijedila, poznata kao „Battle of Beanfield”, "Bitka kod Beanfielda", trajala je nekoliko sati i rezultirala je sa 537 hapšenja. Od 2013. Stonehenge ima novi centar za posjetioce koji nudi interaktivno virtualno iskustvo od 360 stepeni i prikazuje praistorijske artefakte pronađene na tom mjestu. Posljednjih godina postavljena je i ograda tako da posjetioci više nemaju direktan pristup staroj kamenoj konstrukciji.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen