Sonntag, 15. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Tower Bridge

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.


Tower Bridge, London, Engleska
U vrijeme kada je ova slika nastala, Tower Bridge, završen 1894. godine, bio je star nešto više od dvije decenije. Sa 61 metar visine i 240 metara dužine, most je bio najveći i najsloženiji most svog vremena - tip mosta sa dva podijeljena dijela koji se mogu podići kako bi omogućili prolaz brodovima. Prvobitno su klackalice — klackalice baskule mosta — bile pokretane parom i trebalo im je samo minut da se potpuno podignu. Sada se retko koriste.


Tower Bridge, London, Engleska
Njihova jedinstvena konstrukcija pokazala se i kao blagoslov i kao prokletstvo. Godine 1952. Albert Gunter je vozio autobus broj 78 preko mosta kada su se dijelovi počeli podizati i morao je brzo ubrzati da bi preskočio baskulu. Za čudo, najteža povreda od 20 putnika u avionu bila je slomljena noga. U novijoj istoriji, most je igrao ulogu u ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine. Dvostruki kaskader za kraljicu prebačen je preko mosta helikopterom.

(msn)

(sdpagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen