Mittwoch, 4. Januar 2023

Rekao bi Meho Sefić: I u Mostaru vazda akšam!

 









Meho Sefić, slikar, pjevač i nenadmašni boem, jedno kraće vrijeme živio je u Sarajevu. Iz Mostara bi išao vozom u ponedeljak, a vraćao bi se petkom poslije podne.

Po povratku u Mostaru, na peronu bi ga čekao “odbor za doček”, Nakon što bi pripalio cigaru i otpuhnuo prvi dim, upitaše ga:

“Maestro, kako je u Sarajevu?

A on, onako šeretski odgovori:

“Vazda akšam!”

Posljednjih jutara, Mostar sve više podsjeća na Sarajevo i Mehinu dosjetku.

Mostar se budi okovan gustom maglom, koja se razilazi tek iza devet sati.

(NovaSloboda.ba)







fotografije, portali, raja

Gusta magla, nečist zrak


Gusta magla i nečist zak koji nisu bili svojstveni Mostaru u zadnje vrijeme postaju svakodnevica s kojom se mnogi građani najvećeg hercegovačkog grada teško nose, a posebno oni sa hroničnim oboljenjima.

Tako je jutros gusta magla okovala Mostar, a pokazatelj kvalitete zraka upozorava na zagađenost i opasnost za boravka na otvorenom, za osjetljive skupine i hronične bolesnike.

To je potpuno promijenilo sliku Mostara koji je nobelovac Ivo Andić opisivao kao grad svjetlosti.

Prema vremenskim prilikama najveći grad na Neretvi koji je poznat kao grad sunca i svjetlosti postao je sličan ostalim velikim gradovima u našoj zemlji.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH javlja da je će u većem dijelu Bosne i Hercegovini danas prijepodne prevladavati pretežno oblačno vrijeme s maglom, a na jugu Hercegovine sunčano, dok je u Mostaru najavljeno umjereno oblačno vrijeme sa temperaturama zraka do 6 stepeni.

(klix/20230104)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen