Freitag, 20. Januar 2023

Priča o šibicama – Jedna vrlo zapaljiva ideja

 


Ivar Kreuger je bio lukav biznismen. U svakom slučaju, znao je da napravi mnogo pepela od drveta. Šveđanin je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća posjedovao više od polovine svjetske proizvodnje šibica. Ali to mu nije bilo dovoljno.
Kada je 1929. godine, nakon propasti Njujorške berze i početka globalne ekonomske krize, brojnim zemljama zaprijetio finansijski kolaps, došlo je njegovo vrijeme. Pozajmio je novac u 17 zemalja.

I umjesto visokih kamata, tražio je ni manje ni više nego monopol na šibice. U Njemačkoj, koja je dobila najveći kredit - 525 miliona tadašnjih rajhsmaka, što je u vrijednosti od oko 159 miliona eura, dozvoljena je proizvodnja samo šibica marki "Weltholzer" i "Haushaltsware". Privilegija je konačno istekla tek 15. januara 1983. godine.

Kreugeru dominacija na tržištu šibica nije donijela dugoročnu sreću. Godine 1932., u dobi od 52 godine, ubijen je iz vatrenog oružja u stanu u Parizu. Policija je mislila da se radi o samoubistvu, porodica je mislila da se radi o ubistvu. Okolnosti su do danas ostale nerazjašnjene.

Jedno je sigurno: nije stekao mnogo prijatelja sa svojim monopolom na proizvodnju kućnih potrepština koje su korištene na milione puta.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen