Montag, 2. Januar 2023

Slike godine 2022.

 


Dan kada je počeo rat

24, februara 2022. Ono što do tada niko nije smatrao mogućim, pošto je čitav svijet bio zauzet, da do toga ne dođe? - postalo je stvarnost: Ruske trupe su napale Ukrajinu.

2014 je čitav svijet još diskretno ignorisao, kada je njihov omiljeni trgovinski partner, koji je svijet i Evropu grijao njegovim energetskim rezervama, anektirao Krim Ovog puta ignorisanje je dočekalo svoj kraj. 53-godišnja učiteljica (na slici), koja je prije samo koji sat još predavala đacima u školi, tokom napada na mjesto Čugujev bila je teško izranjavana. Svijetski poredak je ostao neoperativan.



Oproštaj, možda zauvjek

27, februar 2022. Nakon rata u bivšoj Jugoslaviji, krajem prošlog stoljeća, svijet nije viđao slične slike. Jedan par se oprašta, ko zna, možda zauvijek. On mora rat, a ona, sa izbjegličkim konvojem UN, u sigurnije krajeve na zapadu zemlje. Nakon tri dana rata oko 120 hiljada ljudi je već bilo u bijegu, djelom u vlastitoj zemlji, dijelom u inostranastvu. Tamo im je, kao što se i očekivalo, početna naklonost brzo prerasla u ljutnju.



Pusta zemlja, iznad grobova

6, april 2022. Ovo je ostalo od grada Buča, 25 kilometara sjevernozapadno od Kijeva. Čovjek na slici gura biciklo kroz opustošeno područje puno uništene ratne opreme i bombardovanjem uništenih kuća. Buča je vrlo brzo postala simbolom: Zbog genocida, koji je u civilizovanom svijetu smatran nemogućim.. Nakon povlačenja Putinovih bandi pronađene su masovne grobnice, a među ubijenim i djeca ispod 18 godina.



Sam u pustinji

23, maj 2022. Lica užasa, koja nas sa ratišta na kućnom pragu prate u našim noćnim morama, promicala su pored slika bijede u drugim svjetskim regionima. Dječak na slici luta kroz pustoš u blizini glavnog grada iračke provincije Nadžaf: Beduini su nakon izbijanja infektivne Krim-Kongo groznice, bili protjerani iz njihovih područja stanovanja, a jedna pješčana oluja im je uz to oduzela i posljednju mogućnost opsatanka i života.



Kad bi samo još imao vremena!

Da je Jorge Mario Bergoglio, rođen 1936 zu Buenos Airesu, samo malo ranije izabran na najviše službu katoličke crkve. Svaki dan u kojem je njegov siroti prethodnik teturao, bivao je izgubljen.

Jer dobro po svijet, papa Franciskus je čovjek socijalne ravnopravnosti i osjećaja za krivicu. Baš kao što je to pokazao ovdje, u kanadskoj zajednici Maskwacis. Pontifex je kanadskoj manjini imao za ponuditi mnogi toga, jer su tamo, u ime svetog učenja djeca mučena u logorima za preodgoj.



Kako sami uništavamo Svijet

7, septembar 2022, Nekada je ovdje bilo najuređenije procvijetalo, zaštićeno područje prirode u Evropi, u kome su se svi divili njegovoj jedinstvenoj fauni. Danas je Seewinkel u pokrajini Burgenwald u Austriji u velikoj opasnosti od uvenuća. Čak i ogromno jezero Neusiedler See moglo bi uskoro postati područje blata i pustinje. Da li bi mu se, i kako, voda mogla vratiti, to je predmet beskonačnih konflikata. A jezero Warmsee kod Apeltona? Ono se već predalo, kako to pokazuje slika u prilogu.



U borbi na život i smrt

9, oktobar 2022. Fotografija je snimljena u Parizu, gdje su odnosi čine skoro rajskim. Ipak, mlada Iranka, koja je ovdje sigurna od odmetničkog režima u domovini, i sa hiljadama demonstranata u čitavom svijetu, vode borbu na život i smrt. Za prava ljudi, posebno žena, a takođe za tijelo i život. . Kako rekoše, tamnošnje patrole, koje su u suštini teroristička organizacija, su raspuštene: A da bi se u to povjerovalo, čovjek bi u njegovoj religioznoj ubjeđenosti morao biti veoma napredan.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen