Samstag, 7. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije jednog stoljeća i danas - Trijumfalna kapija

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.



Trijumfalna kapija, Arc de triomphe de l'Étoile, Pariz, Francuska
Sa svojim neoklasičnim lukom visokim 50 metara, Trijumfalnu kapiju je nemoguće zaobići. Stoga nije ni čudo što je izgradnja veličanstvene pariške znamenitosti trajala punih 30 godina. Napravljena od strane Napoleona I 1806. godine, trijumfalna kapija stoji u centru Place de l'Étoile. Trg se u prevodu zove Zvjezdani trg, jer ulice iz Trga izlaze napolje u obliku zvijezde. Na slici iz 1929. godine okružen je električnim uličnim lampama - Pariz je bio prvi grad na svijetu koji je uveo ovu inovaciju 1878. godine.


Trijumfalna kapija, Pariz, Francuska, 2022.
Na svakoj od skulptura sa strane trijumfalnog luka može se vidjeti jedna vojna pobjeda. Na unutrašnjosti stubova ispisana su imena francuskih generala koji su pali u borbi. Od svog završetka 1836. godine, Trijumfalna kapija je bila poprište mnogih značajnih marševa, služeći kao polazna tačka za vojnu paradu povodom Dana Bastilje i kraj Tur de Fransa. Danas su posetioci koji se popnu uz 280 stepenica do vrha nagrađeni panoramskim pogledom na Pariz koji oduzima dah.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen