Sonntag, 8. Januar 2023

Ulicama svjetskih gradova - Najuža ulica u Pragu

 


Najuža ulica u Pragu, u Češkoj je toliko uska da su na oba kraja postavljeni semafori kako bi ljudi znali, da li im je prolaz zauzet ili slobodan.

Prolaz "Vinarija Čertovka" je širok nešto malo manje od 50 centimetara i dug 9,75 metara. Nalazi se između dvije kuće u najstarijem djelu Praga.

(Damir)






Vinárna Čertovka
Prag, Češka

Ova ulica je toliko uska da su joj potrebni semafori, kako bi se zaustavile gužve u prometu pješaka.
Vinarna Čertovka je poznata najuža ulica u Pragu. Staza široka 50 centimetara je ustvari više stepenište nego prava ulica, ali to nije spriječilo ljude da slave njen vitke dimenzije.
Samo jedna po jedna osoba može se provući kroz ovaj uski prolaz, koji je usječen između dvije kuće u istorijskoj gradskoj četvrti. Apsolutno nema mjesta da se mimoiđu dva pješaka koji prilaze sa suprotnih krajeva, što je tokom vremena dovodilo do poprilično tjesnih situacija.
Da bi se ovo popravilo, gradska uprava je postavila semafore na oba kraja ulice. Pritiskom na dugme, šetač može upozoriti svakoga ko čeka na drugom kraju da planira da prođe. Međutim, imajte na umu da se turisti ne pridržavaju baš uvijek boje na semaforu, pa postoji velika šansa da ćete završite u neugodnoj situaciji.
Za one koji su pomalo klaustrofobični, ovu usku ulicu je lako izbjeći. To je samo malo urbanističko planiranje, i srećom nije glavni način da se dođe do restorana koji se ušuško na njenom kraju.
Važno je znai prije nego odete da vidite
Uska ulica se nalazi u Maloj Strani, najstarijoj četvrti u gradu. To je otprilike pet minuta hoda od stanice metroa Malostranská.
Ulica je na nekim kartama prikazana kao „nejužša pražská ulička“, što znači „najuža ulica u Pragu“. Jedan od načina da ga pronađete je da odete do Ulice U Lužického semináře i pronađete kućni broj 24. Vinárna Čertovka je odmah pored nje.
Na kraju uske ulice goste čeka restoran Čertovka. Gosti tamo će pronaći izvrstan meni i terasu s prekrasnim pogledom na rijeku. Da dođete do restorana bez provlačenja kroz prolaz, idite na sjeveroistok U Lužického semináře prema Cihelná, a zatim skrenite desno kada vidite Proudy, skulpturu koja piški.
Ulica je također udaljena dvije minute hoda od Muzeja Franza Kafke i pet minuta hoda od Lenonovog zida.

Vinárna Čertovka – Prague, Czechia - Atlas Obscura

Nikad se ne zna? Možda se čovjek nekad i zadesi tamo.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen