Dienstag, 3. Januar 2023

Unicef – Fotografije 2022. godine

 







Ovogodišnju pobjedničku fotografiju Unicefa snimio je fotograf u etiopskoj regiji Tigray: dvoje djece, zadubljeno u knjige - usred biblioteke razorene ratom - i nasmijano. Na drugom i trećem mjestu su fotografije iz Kijeva i Kabula.
Unicefova fotografija godine fokusira se na važnost obrazovanja djece u ratnim i kriznim zonama. Pobjednička slika, argentinskog fotografa Eduarda Soterasa, prikazuje dvoje nasmijane djece zadubljene u knjige u ratom razorenoj biblioteci osnovne škole u regiji Tigray u Etiopiji. “Osmijesi na njihovim licima odaju trenutak sreće. To je rijedak trenutak, okružen razaranjem i nasiljem”, rekao je Dječji fond Ujedinjenih naroda na ceremoniji dodjele nagrada u Berlinu.
„Želja za otkrivanjem i učenjem novih stvari često je toliko velika kod djece da ih tjera da zaborave prijetnju situacije. To je poruka Unicefove fotografije 2022. godine”, rekla je pokroviteljica Unicefa Elke Büdenbender, supruga saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera. “Pobjednički imidž izaziva nas da učinimo sve što možemo kako bismo osigurali da se djeca mogu igrati i učiti čak i pod najnepovoljnijim okolnostima. Jer samo tako mogu zadržati nadu i povjerenje u vrijeme rata i drugih kriza.”
Druga nagrada pripala je fotografiji američkog fotografa Rona Haviva snimljenoj u podrumu u Kijevu. Nekoliko djece koja su se tamo sklonila od napada gledaju dječju knjigu koja im se pokazuje. Nemački fotograf Daniel Pilar dobio je treću nagradu. Njegova reportaža pratila je učenice u tajnoj ženskoj školi u glavnom gradu Avganistana Kabulu.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen