Montag, 23. Januar 2023

Mona Liza Holandije

 


Senzacionalna izložba slikara Jana Vemera privlači veliku pažnju publike – više od 100.000 ulaznica je prodato unaprijed.

Rijksmuseum u Amsterdamu uskoro će zaroniti duboko u istoriju umjetnosti, a uz to bi oš uvijek trebao uhvatiti duh vremena današnjice. U februaru će ova slavna institucija otvariti izložbu o slikaru Janu Vermeru (1632-1675), čije nežne, domaće scene deluju kao zaštitni film od surove stvarnosti.

Izložba bi trebala biti senzacija za ljubitelje umjetnosti »zlatnog doba«. Vermer, koji potiče iz grada Delfta, nije mnogo slikao u svom kratkom životu; neke njegove slike su nestale, a sačuvano je samo 37 slika. Od toga, najmanje 28 će biti prikazano u Amsterdamu.

Slika „Djevojka sa bisernom naušnicom“, koja je u osnovi Holandska Mona Liza, za izložbu je posuđena iz muzeja u Hagu. Muzej je upravo objavio da je već prodao više od 100.000 ulaznica, a takvu potražnju nikada nije imao, pa će trajanje izložbe biti produženo. Očigledno publika ostavlja iza sebe vremena povezana sa pandemijom. Vermeer je u njegovo vrijeme također doživio katastrofe, eksplozija barutane uništila je velike dijelove grada Delfta 1654. godine. Možda je tihi svijet njegovih slika bio reakcija na ova događanja-
Kada je 21 godinu kasnije umro bez prebijene pare, bila je to tragedija za njegovu ženu i jedanaestoro djece

(spiegel)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen