Montag, 2. Januar 2023

Fontana Luminosa

 




Ispred planinskog masiva Gran Sasso u pozadini, na Piazza Battaglione degli Alpini, u gradu L'Aquila u Italiji, stoji Fontana Luminosa (Svjetleća fontana), skulptura sastavljena od dva bronzana ženska tijela koja podržavaju posudu za vodu, tipičnu za područje Abrizzo u Italoiji, iz koje teče voda. Fontana je na kružnom bazenu podignutom od nivoa ulice sa bijelim stepenicama koje su sa dvije strane nadvišene velikim kuglama.

L'Aquila je grad u središnjoj Italiji, glavni grad regije Abruzzo i pokrajine L'Aquila. Grad ima 72,948 stanovnika (2008.), a nalazi se unutar srednjovjekovnih zidina u dolini rijeke Aterno, okružen je Apeninima.
Fontanu je tridesetih godina prošlog vijeka izradio vajar Nicola D'Antino (Caramanico Terme, 1880 - Rim, 1966). Svoje ime duguje igri svjetlosti i boja noću. Svjetla fontane se također mijenjaju tokom proslava vezanih za javne događaje kao što su državni praznici, javni i sportski događaji kao što je Giro d'Italia, kampanje podizanja svijesti poput borbe protiv raka itd.
Zimi svoju najveću draž dobiva kada se voda koja se izlijeva iz bazena zamrzne, formirajući blistavu skulpturu. Svjetleća fontana je jedno od idealnih mjesta susreta i puteva u gradu L'Aquila.

Posebnu čar fontana pruža kada tekuću vodu osvijetljava nisko sunce, što stvara utisak da iz posude sa vodom teče vatra.

(foto: damir)

(fontanaluminosa)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen