Samstag, 21. Januar 2023

Posmatranje slike - Korida

 


Brze linije i delikatna elegancija govore o moći slikanja na ovoj slici, sa kojom se ne može mjeriti nijedna fotografija. Vitki borac u pokretu sa đavolskim bikom karakterističan je za Elaine de Kooning (1918-1989). Kao rijetko bilo koja druga umjetnica, ona, kojoj je 1962. godine naručeno da naslika Johna F. Kennedyja, destilirala je ljepotu iz poteza poteza kista.
Međutim, iz naše slike se može vidjeti da je historija ove borbe više od predmeta muzejskog razmatranja. Rub slike, koju je ove sedmice vjerovatno poslala policija širom svijeta, je izrezan, . Slika se nekoliko sedmica smatrala izgubljenom. Dana 14. decembra 2022. bila je na putu sa sajma umjetnosti Frieze Masters u Londonu do svog novog vlasnika u Eaglewood, Colorado.
Umjetnički transport presreo je – vjerovatno slučajno – kradljivac automobila, koji je bio pobjegao iz zatvora Brandona Camacho-Levinea, za kojim se tragalo. Ukrao je pet slika vrijednih 400.000 dolara, ali vjerovatno nije znao šta da radi sa takvim plijenom. I tako je policija uspjela da osigura bukradena djela u Lakewoodu – uz to i značajnu količinu pištolja, za koje se sumnjalo da je ukradena elektronika, 23 grama metamfetamina i skoro 2.000 tableta fentanila.

I samoj Elaine de Kooning bi se sigurno svidio ovaj provincijski pljačkaški pištolj.

Njen život je takođe poznavao uzbudljiva vremena. Ona se od svog supruga Willema de Kooninga (1904-1997) prvi put odvojila 1957. godine u borbi za samopotvrđivanjem - a kasnije je ponovo bilala sa njim zajedno.
Slikarka je bila otišla na University of New Mexico u Albukerkiju. U Siudad Juarezu je vidjela koride, bikove i torero, kasnije je otputovala i u Španiju, gde je 1974. nastala ova slika iz njene serije "Madrid".
Gledajući unazad, cijeli njen život podsjeća na njen poznati motiv, borbu u areni. Često se osjećala pobijeđeno, pušila kao luda, puno je pila, živjela je svoj autodestruktivni on-off odnos sa punim intenzitetom.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen