Sonntag, 29. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Milanska katedrala

 Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.



Milanska katedrala, Italija
Bilo je potrebno šest vijekova, bezbroj vladara i hiljade radnika da se izgradi impresivna Milanska katedrala. Izgradnja je trajala toliko dugo da je postala narodni idiom za beskrajni zadatak: "lungh 'me la fabrica del Domm", što znači "tako dugo, kao radovi na katedrali" u Milanu. Projekat, koji je 1386. započeo milanski vladar Giangaleazzo Visconti, napušten je 1418. godine. Tek u 16. vijeku rad je nastavljen pod nadbiskupom Boromeom. Fasada je završena pod Napoleonom u 19. vijeku. Na ovoj slici iz 1922. ona još nije bila sasvim gotova.



Milanska katedrala, Italija
Završne obrade, uključujući dodavanje vrata i neogotičkih ukrasa, napravljene su između 1909. i 1965. godine. Danas je teško pobjeći od utiska impozantnosti ovog zdanja. Svake godine oko pet miliona posjetilaca dođe da se divi katedrali sa njenim kitnjastim statuama, gargojlima* i kulama napravljenim od svjetlucavog ružičastog mermera.

*cijev od lima ili kamena koja viri preko zida, koja je (posebno u gotičkom periodu) umjetnički dizajnirana sa predstavljanjem mitskih bića, životinja, ljudskih glava

(msn)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen