Dienstag, 17. Januar 2023

Izleti u male gradove

 


Najveći gradovi na svijetu – Tokio, Šangaj, Njujork i Kairo, između ostalih – puni su razloga, kao poznate lokacije, koje treba posjetiti. Ali odlazak malo dalje, pogled na lokalni život i istraživanje najjedinstvenijih dijelova kulture neke zemlje, ima drugačiju vrstu primamljivosti. Često destinacije u malim gradovima imaju prednost što su jeftinije, i bez ikakvih kompromisa u pogledu šarma.

Fast Women, Brze žene, Newsweek-a svesrdno preporučuju ove male gradove - za naša putovanja, kao pouzdani savjet bliskih prijatelja. Od plavih zgrada u Maroku do degustacije vina u Oregonu, od puteva koje su Inke popločale do umjetničke galerije na otvorenom na drevnom Silk Road, Putu svile, ove udaljene destinacije pružit će vam nezaboravne trenutke za vaše sljedeće putovanje.—EilEEn FalkEnbErg-Hull i nicolE Wakelin

Prirodno čudo
Åfarnes, Norveška
Smješten na ušću tri fjorda, ovaj osamljeni gradić ističe prirodne ljepote Norveške. Uživajte u autentičnoj norveškoj kuhinji kao što je brunost, smeđi sir ili lefse, somun od krompira, nakon dana pješačenja kroz brda. Ili, testirajte svoje vozačke vještine na obližnjem Trollstigenu, koji ima 11 krivina na strmom planinskom putu uz nevjerovatan pogled.

(newsweek/20221223)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen