Mittwoch, 4. Januar 2023

Iz svijeta - Nijagarini vodopadi djelimično pod ledom

 






Nevjerovatne slike djelimično zaleđenih Nijagarinih vodopada.
Polarni ledeni talas koji je proteklih dana pogađao Sjedinjene Države, uzrokujući žrtve i neugodnosti, izazvao je i djelomično smrzavanje čuvenih Nijagarinih vodopada.
Zašto su Nijagarini vodopadi samo djelimično zaleđeni?
Slike napravljene dronom su zaista spektakularne: vidjeti djelomično zaleđene Nijagarine vodopade nije svakodnevna pojava. Stručnjaci su objasnili da do zaleđivanja vodopada može doći samo djelimično jer je protok vode u tom području zaista impresivan. Ukratko, iako se neki dotoci mogu smrznuti, vrlo je teško da sva okolna količina vode ima isti učinak
Privremeni stop za turiste
U međuvremenu, iz sigurnosnih razloga, pristup turistima bi do vodopada je bio zabranjen. Da bi se situacija vratila u normalu, treba sačekati da temperature porastu. Nijagarini vodopadi svake godine privlače milione turista iz cijelog svijeta.
Gdje se nalaze Niagara Falls?
Nijagarini vodopadi se nalaze na sjeveroistoku Sjeverne Amerike, između Sjedinjenih Država i Kanade, oko pola sata vožnje od američkog grada Buffala i oko sat i po od Toronta. Nisu posebno visoki vodopadi (pad je samo 52 metra), ali im je slava vezana za spektakularan krajolik.
Područje Buffala je bilo najteže pogođeno neobičnim talasom smrzavanja
U ovom trenutku, zna se za 64 su žrtve polarne hladnoće u Sjedinjenim Državama, a jedno od najteže pogođenih područja je bilo upravo ono u regiji Buffalo.

(msn)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen