Sonntag, 15. Januar 2023

Zima, zima, a snijega ni za lijeka

 




Zima bez snijega

"Jednostavno doživite snijeg". Ovako zimsko sportsko odmaralište Wildhaus u Švicarskoj reklamira odmor na svojim skijaškim stazama. Međutim, ovog januara cipele za planinarenje su više u trendu. Snijega (skoro) nema, uske padine zovu na “guranje”.
Jednako izvještavaju i turistička udruženja iz Austrije i Bavarske, sa Erzgebirge planina, ili iz šuma Thüringer Walda: Ski liftovi miruju, zima je za sada otkazana – ovo je sljedeća ekonomska katastrofa nakon Korone.
A kako kažu: Blago vrijeme će se zadržati do daljnjega...



Tužni prizori - Alpe bez snijega

Pri pogledu na "ski stazu" u Riezlernu u Austriji, narodna pjesma "Im Frühtau zu Berge" dobija novo značenje. Usred zime, umjesto snijegom prekrivenih planina, vidljivo je samo nekoliko uskih bijelih pruga nanesenih snježnim topovima za rekreativce. Smeđe-zelene padine i livade okružuju užurbanost rekreativaca. U mnogim nižim skijaškim područjima, stvari trenutno izgledaju vrlo loše za zimske sportove. Blage temperature teško su pogodile regije zavisne od skijaškog turizma. Nekoliko skijaških i snowboard takmičenja moralo je biti otkazano posljednjih sedmica zbog nedostatka snijega. Na temperaturama oko deset stepeni tehničko osnježavanje više nije moguće.
Budućnost snježnih sportova izgleda sve samo ne bijelo.
Trenutni klimatski modeli predviđaju da će u narednim decenijama biti više padavina zimi. Međutim, sve češće više s neba ne pada snijeg, već kiša. Prema proračunima, tehničko osnježavanje će tada omogućiti zimske sportove samo na visinama preko 1800 metara.

Cijena za ovo je visoka - a prizor tužan.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen