Dienstag, 17. Januar 2023

Klimatske promjene - Sve manje ptica selica

 


Posljednji dani protekle godine stvorili su proljetno raspoloženje. Čak i ako se ovo na prvi pogled činilo prijatnim: rekordne temperature u decembru znak su klimatskih promjena. Gledajući samo prosječnu temperaturu, decembar je bio prilično uravnotežen. Ali samo zato što su u račun uključeni i prilično niski i vrlo visoki ekstremi. Decembar je obilježilo "ledeno vrijeme, vrlo blage praznike i rekordne temperature na prelazu godine", navodi se u ocjeni Njemačke meteorološke službe (DWD). Prema DWD-u, "prvo previše hladno, a zatim rekordno toplo vrijeme" dovelo je do prosječne temperature od oko 1,8 stepeni Celzijusa u decembru. Mjesec je bio oko jedan stepen iznad vrijednosti međunarodno važećeg referentnog perioda od 1961. do 1990. godine i tačno u sredini sadašnjeg i toplijeg uporednog perioda od 1991. do 2020. godine.
Novogodišnje temperature su na mnogim mjestima oborile rekorde. U Minhenu i još tri grada izmjereno je 20 stepeni Celzijusa i više. Čak i ako DWD određuje prosječnu temperaturu u cijeloj zemlji mjesečno, a ne po danima, može se pretpostaviti da je to vjerovatno bio najtopliji novogodišnji dan u Njemačkoj od kada se vrše mjerenja. Razlog za neuobičajeno novogodišnje vrijeme su klimatske promjene: „Bez zagrijavanja klime ne bi bilo takvih temperatura na prelazu godina“, kaže se.
Međutim, prije svega, temperaturne fluktuacije mogu imati negativan učinak na životinje, a ponekad i na biljke, kaže Silvia Teich, glasnogovornica njemačke unije za zaštitu prirode (Nabu). A posebno za hibernatore n(zimske spavače). U Njemačkoj to uključuje ježeve, vjeverice ili "miševe spavače", kao što je puh. Trenutno možete vidjeti ježeve kako trče okolo, kaže Teich.
Tople temperature omogućavaju životinjama da se probude iz zimskog sna. Probudili su se i insekti koji takođe drže neku vrstu hibernacije.
„Pčele postaju aktivne na osam do deset stepeni“, kaže Teich. „Ali čak i sada mogu pronaći hranu.
Božićne ruže i pahuljice već cvjetaju, a uskoro će počet sa cvijeanjem i lješnjaci.”

Nije prva zima da je primjećeno da neke vrste roda već nikada ne napuštaju Njemačku zimi.

Klimatske promjene su već prisutne, samo ih treba vidjeti.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen