Dienstag, 17. Januar 2023

Ćelavi ibis viđen u dolini Neretve

 


Nakon više od 200 godina ćelavi ibis viđen u dolini Neretve

Ženka ćelavog ibisa (Geronticus eremita), ptice koja je u Evropi izumrla još u 18. vijeku, viđena je na području doline rijeke Neretve.

Ženka po imenu Gipsy preko Brača i Hvara stigla je do Slanog, odakle je nastavila put prema dolini rijeke Neretve, gdje se trenutno nalazi.

Pojave ćelavog ibisa u Hrvatskoj zabilježena je zahvaljujući projektu LIFE Northern Bald Ibis, u okviru kojeg se provodi reintrodukcija jedinki iz zatočeništva u Njemačkoj i Austriji.

Sve jedinke opremljene su GPS uređajima koji prate njihov let, a podaci se mogu prtiti putem aplikacije Animal Tracker, u koju se mogu unijeti fotografije i informacije o njihovom opažanju, saopštila je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Ćelavi ibis je ptica selica koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotokova. Obožavali su je i drevni Egipćani, a danas bilježi svega 200.njak jedinki, koje žive na području Sjeverne Afrike te na Bliskom istoku.

Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. Ali kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem, koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj.

Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje. U normalnim okolnostima, živi između 25 i 30 godina. Hrani se kukcima, gušterima, pa čak i malim sisavcima.

U Evropi ova vrsta je izumrla još u 18. vijeku, a u Hrvatskoj posljednje jedinke gnijezdile su se u Istri.

Iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode istakli su kako ova ptičja vrsta nije plaha i može joj se prići. Stoga su zamolili one koji primijete pticu da je ne uznemiravaju.

(NovaSloboda/20230117)



Ćelavi ibis stigao do Butmira, mjesec dana svako jutro dolazi na isto mjesto

Neobična ptica ćelavi ibis, koja je u ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku, snimljena je nedavno u EUFOR-ovoj bazi Butmir u Sarajevu.

Jedan vojnik EUFOR-a javio se našoj redakciji rekavši da neobična ptica ćelavi ibis, koju, kako kaže, u Njemačkoj zovu Waldrapp, već mjesec dana svako jutro dolazi u njihov kamp.

(klix/20230117)



U Cazin sletjela jedna od najrijeđih ptica, ima ih još samo 300 na svijetu

Ptica ćelavi ibis imena Nova stigla je u BiH, tačnije u okolicu Cazina. Njegova je vrsta u ovom dijelu Evrope izumrla još u 17. vijeku, a sada se vratila i to iz Austrije preko Italije i Hrvatske.

Ovu informaciju potvrdila je Organizacija za zaštitu životne sredine "Bentornato Ibis" iz Toscane u Italiji, koja prati kretanje ove iznimno rijetke vrste ptica, kojih je, prema njihovim istraživanjima, na svijetu preostalo još svega oko 300.

"Nova je stigla do Bosne i Hercegovine. Trenutno se nalazi u blizini Cazina, a točna lokacija dostupna je u besplatnoj aplikaciji Animal Tracker. Pomozite nam da ga držimo na oku i podijelite ovaj apel", kažu iz ove organizacije.

(klix/20211103)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen