Sonntag, 8. Januar 2023

Svjetske znamenitosti prije 100 godina i danas - Koloseum

Kako su se svjetski poznate atrakcije promijenile tokom stoljeća

U burnim dvadesetim godinama, procvat globalne ekonomije i optimizam nakon Prvog svjetskog rata doveli su do porasta turizma. Bila je to prva decenija u kojoj su putnici mogli putovati avionom - čak i ako je to bio luksuz rezervisan za nekolicinu dobrostojećih. Ipak, mnogi ljudi su počeli da ljetuju u zemlji i inostranstvu i prvi put su mogli vidjeti neke od najpoznatijih svjetskih znamenitosti. Ovdje pregled, kako su izgledali prije 100 godina.


oko 1920.


Koloseum, Rim, Italija
Koloseum u Rimu vjekovima osvaja posetioce. Utoliko je nevjerovatnije da je ovaj amfiteatar dimenzija 199 x 150 metara izgrađen prije više od 2.000 godina. Izgradnja je počela oko 70. godine naše ere i trajala je oko deceniju. Završeni amfiteatar mogao je da primi 50.000 ljudi. Međutim, došlo je do teškog propadanja: do 20. stoljeća oko dvije trećine prvobitne zgrade je izgubljeno zbog zanemarivanja i oštećenja od višestrukih zemljotresa.



Koloseum, Rim, Italija, 2022.
Koloseum kakav danas poznajemo rezultat je velike restauracije 1990-ih. Iako se ovdje više ne održavaju borbe gladijatora, u amfiteatru se redovno održavaju izložbe o starorimskoj kulturi, koje godišnje posjeti oko sedam miliona ljudi. U decembru 2020. italijanska vlada je obećala 10 miliona eura za još jedan projekat restauracije. Biće iskopan novi sprat koji će voditi do ranije tajnih podzemnih tunela koje su koristili gladijatori u rimsko doba.

(msn)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen