Sonntag, 8. Januar 2023

Mi gradimo, a kada ćete Vi?

 




Kampanja pet mostarskih studentica: Mi gradimo, a kada ćete Vi?

Ruševine – asocijacija za Mostar, ako pitate njegove građane. Ljudi su ogorčeni, gube strpljenje, budući da izostaje iskorak nadležnih organa, sve ove godine, u pravcu rekonstrukcije i izgradnje jednog dijela objekata, po kojima je grad (bio) prepoznatljiv.

Neke građevine su viskokog stepena oštećenja i prijete urušavanjem. Jesu li se gradile da bi nas danas ubijale, pitaju se građani i građanke Mostara.

Sagovornici studenticama u procesu kreiranja i implementiranja kampanje su slučajni prolaznici, Mostarci, djeca tog grada. Gledali su kako se nekadašnje atrakcije Mostara grade, a, nažalost, kako se i ruše. Pitaju se da li će doživjeti da iste zablistaju svojim starim sjajem, da se u potpunosti renoviraju, ponovo izgrade ili će nastaviti godinama da propadaju. S tugom i sjetom se sjećaju “nekadašnjeg” Mostara i kako je sve to izgledalo. Šalju jasne poruke vlastima, a pored sjete, osjećaju i strah za svoj život, jer iste te građevine ugrožavaju živote prolaznika obrušavajući se na njih.

Studentice, mlađa generacija, upoznate sa ljepotama „nekadašnjeg“ Mostara, putem istraživanja i priča roditelja, djedova, baka/nana, shvatile su ozbiljnost ove tematike i odlučile su se posvetiti istoj u smislu generisanja svog malog doprinosa u rješavanju ovog problema.

Izdvajamo neke od komentara sagovornika:

“Krajnje je vrijeme da se ruševine sklanjaju, pa ako se može praviti-može, ako ne može-da se sruše!”

“A i da se političari sklone, koji su nesposobni!”

“Tačno k’o da sam negdje zalutala, k’o da nisam u gradu gdje živim 58 godina!”

“Idem sredinom ulice, pored auta, da mi ne bi šta palo na glavu.”

“Da što prije, brate, završe ovo ruglo, da više ne stoji, 30 godina… Dosta je!”


Video kampanje možete pogledati u nastavku:


Facebook link: https://fb.watch/hRc57_gmuD/


Youtube link: https://www.youtube.com/watch?v=gkakqnqyHBw


Instagram link: https://www.instagram.com/reel/Cm_U7iSB8Lu/?utm_source=ig_web_copy_link


„Iako smo poslijeratna generacija, uvidjele smo ogroman problem koji naš lijepi grad Mostar ima- ruševine! Objekti koji su nekada krasil ovaj grad. A danas, danas su to ruševine i mrtvo slovo na papiru. Nadamo se da će vlast poslušati svoje građane, čuti jasne poruke i konkretno nešto uraditi po pitanju ruševina“, kazale su Ana Krulj, Medina Palić, Nejla Obradović, Džejla Kalaba, Ulmihana Čilić, studentice Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen