Montag, 31. Januar 2022

Zimski pejsaž

 


Doline sjeverozapadnog Trenta, Italija, vijugaju duž rječice Noce od podnožja Ortlesa do Piana Rotaliana, gdje vode utiču u rijeku Adige. Ovo područje je poznato po visokokvalitetnim jabukama koje se prodaju pod brendom Melinda.

Doline imaju i mnogo toga da ponude, kako ljetnim, tako i zimskim turistima, počevši od bogate istorije, jer su naseljene od davnina.

Val di Sole je bila kolijevka kulture Solandra, dok je Val di Non bio naseljen narodom Anauni. U rimskom periodu ove populacije su se asimilirale s dominantnom kulturom, a da pri tome nisu izgubile svoje vlastite korijene i tradicije. Tako i danas praznici, dijalekti i arhitektura prate odraz ovih drevnih tradicija.

Val di Non ima četrdesetak opština - dok najsjevernije Lauregno, Proves i San Felice pripadaju pokrajini Bolzano i naseljene su njemačkim govornim stanovništvom, a ostale, sa centrom Cles, pripadaju provinciji Trento, kao i Val di Sole sa glavnim gradom Malè.

Veliki broj sela je sa Trentom povezan planinskom prugom Trento-Male-Marilleva, a put Passo Tonale i Mendola povezuje ih sa Lombardijom i Bolzanom.

"Vacca nonesa" je mali voz koji povezuje grad Trient sa Val di Non i Val di Sole u Trentinu. Tokom svog putovanja prolazi ljeti kroz voćnjake jabuka, a zimi ovim zadivljujućim prelazom preko klisure visoke više od 150 metara.

U prilogu fotografija “Passaggio Sospeso” autora Paolo Crocetta, nagrađena na takmičenju “DroneAwards” 2021., u kategoriji "Urban".

(geo)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen