Montag, 24. Januar 2022

FK Velež nakon tri decenije pauze ponovo na listi IFFHS

 





IFFHS je objavio listu najboljih svjetskih klubova i svjetskih liga za 2021. godinu


Federacija za svjetsku fudbalsku statistiku IFFHS objavila je listu najboljih svjetskih klubova za 2021. godinu.

Velež iza sebe ima sjajno ljeto u Evropi, prvo nakon tri decenije, što je Mostarce lansiralo na 314. mejsto sa 72,5 boda, a iza Rođenih su Al Merreikh, Aston Villa, Austria Beč, Borussia Monchengladbachm, Crystal Palace, Everton..., tako da su Rođeni u veoma zanimljivom društvu.

Borac je na 277. mjestu sa 76 bodova i tu poziciju dijeli sa slovenskim Domžalama, irskim Dundalkom, engleskim Leeds Unitedom i brazilskim Sport Recifeom.

Preostali bh. klubovi Sarajevo, Zrinjski, Željezničar, Široki Brijeg... nisu plasirani među 400 najbolji svjetskih klubova u prošloj kalendarskoj 2021. godini.

Što se tiče vrha, najbolji svjetski klub za 2021. godinu je brazilski Palmeiras ispred još jednog kluba iz Brazila Atletico Mineira i engleskog Manchester Citya. U Top 10 nalaze se još engleski Chelsea, brazilski Flamengo, hrvatski Dinamo Zagreb, njemački Bayern Munchen, španski Real Madrid, nizozemski Ajax i još jedan brazilski Atlethico Paranaense.

Očigledno je da su Brazilci obilježili 2021. godinu na klupskom svjetskom nivou.

Za veliku pohvalu je svakako i plasman zagrebačkog Dinama koji je 2020. godinu završio na 38. mjestu, a narednu 2021. godinu je završio kao šesta najbolja ekipa na svijetu.

Kompletnu IFFHS listu klubova za 2021. godinu pogledajte na linku: www.iffhs.com




Premijer liga BiH se po listi IFFHS nalazi se na 70. mjestu najboljih svjetskih liga.

Kompletna lista svjetskih liga na linku: www.iffhs.com

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen