Samstag, 15. Januar 2022

Širom svijeta – Sa iste pozicije, nekad i sad (2)

Pogledi sa iste pozicije, prije stotinu i više godina i u sadašnje vrijeme, u gradovima širom svijeta, uz pomoć starih fotografija, uvijek plijene pažnju posmatrača, u potrazi za odgovorom, koliko i šta se tokom vremena u nekom mjestu promjenilo.

Ovdje, u nekoliko nastavaka, donosimo po nekoliko kombinacija takvih pogleda iz gradova širom svijeta.


Neki ljudi uleze u tramvaj u trgovačkoj ulici u gradu Lugano (Švajcarska). 62 godine kasnije, šine i tramvaj su nestali. Mnoge stare zgrade zamijenjene su novijim građevinama. A kuća na uglu, još uvijek sija u svom starom sjaju


Godine 1901. trotoar u ulici Cumberland u Sidneju bio je mnogo širi, a nadstrešnica zgrade se protezala do ulice. 116 godina kasnije, kuća i njoj susjedna su i dalje na istom mjestu. Jedino se okruženje drastično promijenilo.


Dana 31. januara 1910. čamac je prešao vodenim putem ulicu Rue de l'Université u Parizu. Voda Sene je poplavila nekoliko četvrti i izazvala katastrofalne poplave. 107 godina kasnije ulica je suha, automobili su parkirani: na prvi pogled ništa ne podsjeća na neku davnu poplavu.


Crkva je nekada bila sagrađena usred divljine na ostrvu Rostlandet u Norveškoj. Na slici crkva iz 1910. godine. 100 godina kasnije svijet izgleda potpuno drugačije: crkva je i dalje tu, ali oko nje su izgrađene druge zgrade poput kuća, vrtića i škola


Slika umetnika Vasilija Sadovnikova prikazuje Dvorski trg u Sankt Peterburgu oko 1840. godine. Fotografija pokazuje koliko je vjerno slikana slika: čak i 174 godine kasnije, svaki detalj je tačan. Samo skele u pozadini smetaju oku.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen