Freitag, 21. Januar 2022

Sto godina gumenih medvjedića



Kako je gumeni medvjedić došao na svijet

Najpoznatija voćna gumena bombona Haribo ove godine puni 100 godina.


Pogled u prošlost i sadašnjost.

U današnje vrijeme gumeni medvjedići mogu se kupiti čak i na Mount Everestu. U južnom i sjevernom baznom kampu u Nepalu, planinari mogu kupiti Haribo gumene medvjediće prije nego što se popnu na najviši vrh svijeta. Ono što je vjerovatno više marketinški trik pokazuje da su gumeni medvjedići iz Bona jedan od najpoznatijih njemačkih izvoznih proizvoda - a 2022. godine će napuniti 100 godina.

Izmislio ih je Hans Riegel.

Prema legendi, čovjek iz Bona je 1920. godine počeo raditi u jednoj maloj radionici, u dvorištnoj kuihinji, samo sa šećerom, mermernom pločom, valjkom, kotlićem i štednjakom.

Godine 1922., baziran na sajamskoj tradiciji iz 19. stoljeća, Riegel se u početku razvijao "medveda koji pleše" koji je napravljen od arapske gume.




Arapska guma

Arapska guma se zove tako, jer su je u Evropu donijeli Arapi. Dobija se od biljki, raznih vrsta akacija, ponajviše od grma Acacia senegal (Acacia verek).


Već 1930. godine pohvaljen je jednom od najupornijih zaraznih melodija u današnjem svijetu oglašavanja: "Haribo usrećuje djecu".

Godine 1960. medvjed je konačno postao još manji, zaobljen i imenovan kao Goldbär, zlatni medvjedić - rođen je jedan tradicionalni proizvod. 160 miliona ovih bombona se svakodnevno proizvodi i prodaje u više od 100 zemalja.

Radionica iz dvorišne kuhinje u Bonnu odavno je izrasla u globalnu kompaniju koja je nedavno ostvarila između 56 i nešto više od 60 posto tržišta voćnih gumenih bombona u Njemačkoj, SAD i Francuskoj. Čak i u Južnoj Koreji tržišni udio iznosi 28 posto.

Prema vlastitoj procjeni, svaka četvrta osoba na svijetu poznaje zlatnog medvjedića.




U 2022. godini, kompanija želi proširiti ponudu vegetarijanskih i veganskih proizvoda.

Trenutno imaju oko 50 vegetarijanskih i veganskih artikala u asortimanu, što vide kao dodatnu ponudu, a ne kao cilj sam po sebi.

Sada se stari okusi oživljavaju u nostalgične svrhe: kao na primjer lizala od trešanja , šećerna vuna i soda voda.

A i medvjed koji pleše također bi se trebao uskoro vratiti.

(ksta)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen