Samstag, 29. Januar 2022

Tetka - Vrlo važna osoba u djetetovom životu

 


Tetke su najljepši dar djetinjstvu

Dijete, pogotovo prvo, zauvijek će zauzimati posebno mjesto u tetkinom srcu

Ako biste dijete upitali ko je veoma važna osoba u njegovom životu, osim roditelja, sa sigurnošću bi reklo tetka, naravno, ako je ima i dio je njegovog života. Zašto su tetke toliko značajne i posebne? One su i drugarice i saveznici, i rame za plakanje, i neko kome ćemo u svim uzrastima lako odati tajnu i ispričati problem, osoba koja će nam za rođendane uvijek donijeti veličanstven poklon ili, kasnije, staviti u džep pare da niko ne vidi. Izmamiće nam kod roditelja prvo samostalno ljetovanje.

Ona je kao priručnik sa uputstvima kako se ponašati kada doživimo prvo ljubavno razočaranje, bodre nas kada sve krene naopako, katkada i opasno, kritikuju, ali, napros to, one znaju i razumiju sve što nam se događa.

Psiholozi i porodični terapeuti naglašavaju da djeca u principu teško postavljaju roditeljima pitanja ili pokreću teme za koje misle da će roditelja uznemiriti ili da će mu biti nelagodno da na njih odgovara.

Djecu majke nesvjesno štite i nerijetko žele što duže da ostanu naivna i nevina u njihovim očima. Sa tetkama je drugačije.

One su dovoljno bliske da mogu biti osobe od povjerenja, a ipak ih nisu rodile, pa se mogu malo i razočarati. Prave tetke su kao ona druga, najvažnija linija odbrane, sigurnosna mreža, ko ja će nas uvijek podržati, ako nam je prva nedostupna ili je zatajila.

Možda je najpreciznije reći da je tetka osoba od povjerenja, neko na koga se može računati, bez obzira kakva nas je muka snašla ili pred kakvim se izazovom našli. Nije ni bez značaja to što je tetka često osoba koja ima uticaja na svog brata ili sestru - iz pozicije djeteta, divno je znati da postoji neko ko nas voli i kome je stalo do nas, a ko uz to može i da zastupa “našu stvar“ kod vrhovnog autoriteta,što bi roditelji za dijete trebalo da budu.

(objavljeno na ovom blogu 29. januara 2011.)

(zan)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen