Samstag, 15. Januar 2022

Dobro vrijeme, osamdesete


Danas se vrlo rado sjetimo osamdesetih!

Bilo je više sjaja, više glamura, više veličine - ne samo zbog jastučićima za ramenima!

Osamdesete su bile izuzetna decenija za mnoge koji ih pamte. U 80-im godinama postojali su modni grijesi poput klompi i jastučića za ramena. Nosile su su helanke u neonskim bojama sa grijačima za noge. Kosa je bila oblikovana kao trajna ili “vokuhilla” frizura. Politički, bilo je protesta protiv odlaganja atomslog atpada, protiv rata i za “Peting umjesto Pershinga”.

Muzički, bendovi novog talasa poput Ultravoxa, Alphavillea ili Yazooa slavili su svoje velike hitove. Na televiziji su se prikazivale serije poput Dinastije i Dallasa. Privatne televizije su svoj čas rođenja doživjele s kanalima kao što su RTL, Sat1 ili Tele5 i na ekrane donijela potpuno nove TV formate poput Wheel of Fortune ili Tutti Frutti. Nove tehnologije u obliku igraćih konzola poput Atari 2600, kućnih računara poput C-64 i VHS video rekordera revolucioniraju dnevne i dječje sobe. Golf generacija juri ulicama s geto boomerima i sluša hip-hop ili novi muzički talas na Walkmanu. Yuppies su u svijetu sa sobom nosili telefone čudnog izgleda, veličine kofera koji baš i ne zaslužuju naziv mobilni telefon. Da ne zaboravimo dječje sobe, u kojima su igračke poput Rubikove kocke, Slimea ili Monchichija bile nagomilane i mutirane u apsolutni kult. Ove i druge uspomena iz tog vremena dozvoljavaju nam da se sa zabavom, ali i sa čežnjom osvrnemo na te godine.

Osamdesete su nam kako je rečeno u dnevne sobe u nijele do tada neviđene televizijske serije, koje se i danas pamte, a jedna od njih je bila Dinastija, ili Denver, kako se zvala u originalu.

Ovdje jedan ostvrt na tu seriju i njene aktere, zajedno sa čuvenom TV zvijerkom, vraćamo se tim godinama...





Zahvaljujući deriji "Denver Clan", koje je kod nas prevedena kao “Dinstija”, Joan Collins (sada već 88!) postala je kult. Od 1983. pa nadalje, milioni TV gledalaca su pratili intrige i ljubavne igre dvaju ultra-bogatih naftnih porodica. Joan je bila Alexis Colby: zapjenjena, oštrog jezika, spletkarka! Svjetska zvijezda sada se prisjeća tih vremena, u novom dokumantarcu BBC-a.

80-te su bile dobro vrijeme - nedostaju mi! Berza je probijala plafon, ljudi su zarađivali mnogo novca, živjeli su jedan dobar život.”

Dinastija” je u naše dnevne boravke donijela luksuzan životni stil visokog društva. Ali: imidž zločestih lijepio se uz zvijezde. Joan kaže: „Ja sam glumica, ne Alexis. Igrala sam još mnogo, mnogo uloga." Ali je ušla, i ostala u istoriji filma kao Alexis Colby.

Šta se desilo sa zvijezdama "Dinastije".

Od 1981. do 1989. John Forsythe (u sredini), Linda Evans, Pamela Bellwood, Heather Locklear, Pamela Sue Martin i Joan Collins su oduševljavali sa "Dinastijom". TV serija se prikazivala u kod nas od 1984. godine.

Linda Evans (79): Kao bivša sekretarica Krystl, bila je nova žena uz mogula Blakea Carringtona, koja je za svoju ulogu dobila Zlatni globus. Kasnije je Evans (dva braka, i ezoterik fan) igrala između ostalog u seriji "Sjever i jug" i još nekoliko serija nastalih od klana Denver.

Pamela Belwood (70): Kao Claudia Blaisdel Carrington, igrala je u šest sezona (1981-1986) u tri braka - po jedan sa sinovima Blakea i Alexis. Nakon "Dinastije", Njujorčanka se samo sporadično pojavljivala na TV-u, a sada živi povučeno sa svojim drugim mužem u Kaliforniji

Heather Locklear (60): Kao Sammy Jo Dean, bratična od Kristl, pojavila se u drugoj sezoni u gostujućoj ulozi. Locklear je kasnije igrala u hit seriji "Melrose Place", bila je udata za rokere Tommy Lee (59) i Richie Sambora (62) - i dospjela na naslovne strane zbog problema s alkoholom i drogom.

Pamela Sue Martin (68): Kao Fallon, igrala je kćerku Blakea Carringtona prve četiri sezone - i bila je gotovo jednako zla kao i njena majka Alexis! Za nastup u "Dinastiji", Martin je 1995. godine dobila Bambija, a nakon TV karijere radila je kao pozorišna režiserka.

Joan Collins (88): Kada je Blejkova bivša supruga Aleksis postala ikona spletkarenja, ona se našla na nekoliko lista najvećih filmskih negativaca! Nakon karijere od skoro 60 godina i pet brakova, Collins se i danas pojavljuje kao zvijezda (npr. u "Forbidden Love") i na plaćenim eventima sa gažom: srednji petocifreni iznosi u funtama.

John Forsythe († 92): Kao naftni mogul Blake Carrington bio je testosteronom pokretana igračka za žene! Američka zvijezda (u Holivudu od 40-ih) viđena je u svih 219 epizoda do 1989. godine, a 2006. se vratio na 25. godišnjicu "Dinastije" kako bi se svi ponovo vidjeli. Forsythe je umro 2010. godine od raka, u Kaliforniji.

(express)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen