Dienstag, 4. Januar 2022

Taj čudesni svijet – Slike sedmice

 


Monstruozno

Čudovište prijeteći gleda u mladu ženu. Ali bez brige: Niti će urlati, niti bljuvati vatru, niti uništiti svoju žrtvu. Uostalom, nismo u nekoj epizodi „Game of Thrones“, već u živopisnom Lavaroneu u italijanskim Alpima. Zmaj je skulptura venecijanskog umjetnika Marka Martalara.

Posebnost: Sastavio ga je bez alata, od drveća stoljetnih šuma sjeverne Italije, koje je 2018. godine uništilo nevrijeme. Zahvaljujući odzivu na društvenim mrežama, mjesto je postalo mjesto privlačno za brojne turiste.



Pod punom narkozom

Doduše, ovo nije neka posebno veličanstvena poza, ali je bila neophodna.

U dubokom snu, anestezirana lavica leži prostrta na operacionom stolu i dijeli sudbinu jedne obične kućne mačke: sterilizovana je. Doktorica u bolnici za životinje Provet u Hoedspruitu morala je koristiti ovo sredstvo za kontrolu rađanja, kako se lavovi ne bi prebrzo razmnožavali u zaštićenim područjima, i kako bi spriječili ženke da se pare sa svojim srodnicima. U 59 rezervata na ovaj način je zbrinuto oko 700 lavova, tako da njihova populacija raste sporo, ali ipak sasvim održivo.



Život bez nade

Ovako izgleda život u zemlji sukobljenih svjetskih religija: porodica Al-Attar živi u pojasu Gaze, gdje je, kao rezultat beskonačne sukcesije i protunasilja, njihov dom napola je ostao potpuno uništen u nedavnim napadima izraelskih borbenih bombardera.

Činjenica da se prozori nisu mogli spasiti, trebala je biti najmanja šteta: tome su mogle pomoći i plastične folije.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen