Dienstag, 18. Januar 2022

Taj čudesni šareni svijet - Slike sedmice

 


Isključenje reaktora

Mnogi su godinama čekali ovaj trenutak – a onda nisu imali vremena ni da mu se raduju.

Jedva da su reaktori Brokdorf, Grohnde i Gundremmingen u Njemačkoj 31. decembra isključeni sa mreže (što je Greenpeace proslavio projekcijom na rashladnom tornju Grohnder), Evropska komisija je objavila da želi klasifikovati nuklearnu energiju kao „zelenu” - te samim time i prihvazljivu za finansiranje. Jer, Francuska i Poljska žele i dalje da se oslanjaju na nuklearnu energiju. Nasuprot tome, posljednja tri sistema Isar, Emsland i Neckarwestheim u Njemačkoj će biti isključeni 2022. godine. Faza izlaska iz nuklearne proizvodnje električne energije time će biti završena.


Instinkt stada

Konačno vani! I konačno se istutnjati, rastjerati snijeg i napuniti pluća svježim, ledenim zrakom. Ono u čemu uživaju ljudi, trebalo bi da donese radost i ovim životinjama: U regiji Zhaosu u autonomnoj regiji Xinjiang na sjeverozapadu Kine, konji tutnje po snijegom prekrivenim travnjacima. Ovdje, u Ujgurskoj oblasti, uzgajaju se konji u ogromnim stadima. Zimi se životinje hrane u štalama. Mnogi od ovih konj se koriste u kineskoj vojsci.

Prva majka svih rasa konja nekada je živela u Aziji - prije oko 130.000 do 160.000 godina.

Konji su pripitomljeni tek prije oko 6000 godina.


Zvektava prognoza

Sa buketom cvijeća, jedan Šaman maše pred portretima ruskog predsjednika Putina i njegovog američkog kolege Bajdena. U ritualu u blizini glavnog grada Perua Lime koriste se i zvečke, listovi koke i pivo od kukuruza. Sav ovaj šareni pribor navodno omogućava narodnim iscjeliteljima uvid u Novu godinu.

Prognoza: Korona virus će biti još neko vrijeme prisutan u čovječanstvu, a između Ukrajine i Rusije doći će do napetosti. Prema njihovoj vlastitoj izjavi, Šamani bi mogli spriječiti novi rat - cvijećem i sa puno ovakve tamtam pompe.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen