Freitag, 7. Januar 2022

Taj čudesni svijet – Slike sedmice

 


Chile pred prekretnicom

Trijumfalni napredak ljevice čini da Santiago de Chile sija i blista!

Poput vulkanske lave, gomila radosti kotrlja se ulicama glavnog grada Čilea. Na glavnoj magistrali Ruta 5 S, gdje su prije dva mjeseca održani veliki protesti protiv konzervativne vlade, desetine hiljada Čileanaca slavilo je revitalizaciju svoje iznemogle zemlje.

Njihov nosilac nade se zove Gabrijel Borić. Ovaj 35-godišnji priznati ljevičar je najmlađi predsjednik kojeg je zemlja ikada imala. Borić želi ukinuti neoliberalizam, kojim je svojedobno vladao diktator Augusto Pinochet († 91), a s njim i društvenu nejednakost koja nije dozvolila Čileu da se smiri.

Prekretnica - i zraka svjetlosti.


Mnogo sjaja na nebu

Ovaj spektakularni snimak mogao bi biti mala utjeha za činjenicu da je novogodišnji vatromet u mnogim zemljama zbog korone i ove godine otkazan. Za mnoge je ovo jedna od slika godine. Prikazuje tri nebeska fenomena – Mliječnu stazu, kometu, zvijezdu repaticu, koja podsjeća na neku zimsku bajku, te polarnu svijetlost, Aurora borealis.

Australski fotograf Stanley Aryanto je za ovu panoramu u dva reda nominovan za Australia's Top Emerging Photographers Awards 2021. u kategoriji pojedinačni snimak. Snimio ga je godinu dana ranije u Kanadskim Rocky Mountains, gde je proveo noć sa svojim kamerama.

U to vrijeme, kometa Neowise se mogla vidjeti na noćnom nebu golim okom. Nebesko tijelo nalazilo se tako toliko blizu Sunca, a taj fenomen je sa Zemlje vidljiv svakih 5.000 do 7.000 godina. Mnogi astronomski fotografi napravili su sjajne snimke ovog rijetkog pogleda. Samo nekolicina imala sreću da posmatra tako živopisnu nebesku bajku, kao što je to uspjelo Stanley Aryantu.

To je bez sumnje bila noć mog života“, rekao je.


Kako priroda pravilno odjeva ptice selice

Među mnogim čudima prirode, jedno od najnevjerovatnijih je migracija ptica. Procjenjuje se da svake godine u tome učestvuje oko 50 milijardi životinja, koje lete do 12.000 kilometara i orijentišu se prema suncu, zvijezdama i nagibu Zemljinog magnetnog polja.

Istraživači ovog ponašanja sada pokazuju još jedan dar evolucije u svijetu ptica. Što je uobičajeni put migracije dalji, to je perje svjetlije. Vrlo je vjerovatno da se ovo koristi za zaštitu od vrućine. Svijetle površine upijaju manje topline od tamnih, što se može vidjeti i iz uobičajene odjeće koju koriste ljudi u mnogim tropskim zemljama.

Na Institutu za ornitologiju Max Planck u Pöckingu u Bavarskoj, istraživači su morali samo klasificirati svjetske vrste ptica prema boji i povezati to s njihovim migracijskim ponašanjem. Rezultat: lokalne ptice su tamnije od selica na kratkim relacijama, koji zauzvrat imaju manje bijelog sadržaja od dugolinijskih letača. Ova povezanost postoji kod velikih i malih vrsta ptica, koje žive na vodi i na kopnu. Drugi način izbjegavanja visokih vanjskih temperatura je sklonost mnogih ptica selica da putuju noću.


Teška nevolja

Prekrivena Avganistanka drži svoje dijete u naručju i prstom kucka po bočnom staklu automobila koji se zaglavio u saobraćajnoj gužvi u Kabulu. Teškaa nevolja tjera ženu da moli novac za hranu. Dok glad poprima sve dramatičnije oblike u stanovništvu, režim steže uzde dobrih četiri mjeseca, nakon što je došao na vlast. Vozačima više nije dozvoljeno da slušaju muziku u automobilu, ženama je dozvoljeno samo da nose hidžab – i da se udalje maksimalno 72 kilometra bez muškog pratioca. Osim toga - kako je Ministarstvo za očuvanje vrlina i suzbijanje poroka odredilo - moraju se praviti pauze za molitvu.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen