Freitag, 7. Januar 2022

Novootkrivena vrsta drveta dobila ime po Leonardu DiCapriju

 


Zimzeleno drvo koje potiče iz tropske šume Ebo u Kamerunu prva je nova biljna vrsta koja je opisana 2022. godine i dobilo je naziv “Uvariopsis dicaprio” u čast glumca Leonarda DiCaprija zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite te šume od sječe.

Ova biljka je dodata na listu najneobičnijih i specifičnih biljaka, koje su naučnici imenovali u posljednjih 12 mjeseci.

U Kraljevskoj botaničkoj bašti u Velikoj Britaniji, uključujući istraživače iz Nacionalnog herbarijuma Kameruna i Univerziteta Jaunde I – analizirali su fotografije i primjerke drveta koje se nalazi u tropskoj šumi Ebo u Kamerunu i utvrdili da ranije nije bilo poznato nauci, a čini se ni lokalnoj zajednici.

Tim je ovu vrstu nazvao po glumcu i aktivisti za zaštitu životne sredine Leonardu DiCapriju zbog njegovog zalaganja u kampanji zaštite šume Ebo od sječe.

Drvo je visoko oko četiri metra, a može se prepoznati po karakterističnim i živopisnim sjajnim žuto-zelenim cvetovima, koji rastu iz debla.

U bliskoj je vezi sa drvetom Cananga odorata, koje je porijeklom iz Indije, jugoistočne Azije, Filipina, Indonezije i Australije.

Trenutno je otkriveno manje od 50 pojedinačnih stabala i sva su ograničena na jednu, nezaštićenu oblast Ebo šume, prenose mediji.

(NovaSloboda)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen