Donnerstag, 6. Januar 2022

Vizija u pustinji






Godinu dana kasnije nego što je bilo plantrano, Dubai je pozvao goste na svjetsku izložbu Expo 2020. Emirati kroz ovu svjetsku izložbu žele promijeniti svoj imidž u svijetu.

Pod motom "Poveži misli, oblikuj budućnost", Expo 2020 je otvoren 1. oktobra 2021. godine, godinu dana kasnije od planiranog, zbog korone. Njime Dubai želi promijeniti svoj imidž u svijetu. Jer, atrakcije poput ogromnih trgovačkih centara ili ski-hale otvorene 2005. više nisu u skladu s vremenom. Sada se Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su osnovani prije 50 godina, žele fokusirati na održivost, sa Expoom kao vodećim primjerom: Polovina električne energije koja se koristi dolazi iz obnovljivih izvora energije, 91 posto otpada se reciklira, prema navodima domaćina.

A da li održivost i Emirati uopšte idu zajedno? Klimatizirani luksuz ima svoju cijenu: sa 15,2 tone, Emirati su odgovorni za jednu od najvećih emisija CO2 po glavi stanovnika. I po tome su u svijetu odmah iza SAD.

Domaćini su svoj Expo paviljon postavili u centar. Bijeli oval, koji je dizajnirao španski arhitekta Santiago Calatrava, navodno podsjeća na sokola u letu. Iz 28 gigantskih krila fasade, klapne se uzdižu poput raširenih opruga i otkrivaju solarne kolektore. U unutrašnjosti se istorijske crno-bijele slike projektuju na pješčane dine. Neverovatan uspon Dubaija od ribarskog sela do metropole od 3,3 miliona stanovnika može se videti u vremenskim intervalima, dok se kičasti crtani film prikazuje u kinu od 180 stepeni. Tu samo lokalno stanovništvo i VIP posjetioci kratko aplaudiraju, a ostatak publike izlazi napolje.

Dubai je za Expo 2020 uložio više od sedam milijardi dolara, a organizatori su očekivali oko 25 miliona posjetilaca. Već sada postaje jasno da će ih doći daleko manje, iako posjetioci mlađi od 18 i stariji od 60 godina ne moraju plaćati ulaz. Struktura posjetilaca također ne ispunjava očekivanja. Nadali su se da bi oko 70 posto trebalo da dođe iz inostranstva. Ali već početkom decembra bilo je jasno da će Expo ostati na domaćem terenu. Udio stranih gostiju bio je samo 28 posto. Ipak, investicija bi mogla biti isplativa. Jer sa velikim projektima kao što su luksuzni hotel Burj Al Arab, palmino ostrvo Jumeirah i 828 metara visok Burj Khalifa, Dubai je uvijek radio na marketingu. Sada je Expo 2020 važna prekretnica koja privlači pažnju, i koja će pažnju svijeta usmjeriti na Dubai, te ponovo stimulirati turizam. U prvoj godini korone, broj stranih posetilaca je pao sa 16,7 na 5,5 miliona. Oko 200.000 radnika migranata godinama je radilo na izgradnji Expo lokacije.

U ranim večernjim satima, kada vrućina polako jenjava, publika se okuplja na Al Wasl Plaza, u okruglom, poluotvorenom pozorištu na otvorenom, nad kojim se uzdiže kupola visoka 67 metara. Ovdje kuca srce visoke tehnologije Expoa: Objekat, koju je dizajnirao američki arhitekta Adrian Smith, najveća je imerzivna projekcijska površina od 360 stepeni na svijetu. Nakon Svjetske izložbe, objekti na trgu će se koristiti kao stambeni objekti. Kancelarije će se useliti u neke od paviljona, a novi kvart će privući kompanije koje žive od logistike, mobilnosti i 3-D printa. Ali, još je daleko do toga.

Tihi zvuci preplavljuju arenu, zatim zvuk prskanja vode i kliktanja galebova. Boje lutaju kupolom kroz kapilare hiljada LED dioda. Gledaoci na stepenicama vade svoje mobitele i opuštaju se nakon dana punog utisaka. Slijede kasnije slike iz čarobne arapske zemlje. Sokoli vijore nebom, minareti rastu u umjetno nebo.

Dubai ovde predstavlja svoju dušu i na trenutak objašnjava virtuelnu stvarnost. Projekcija se dobro slaže sa Emiratom u pustinji.






Pogled u nekoliko paviljona:

Švicarski paviljon vodi u igri svjetla i sjenki kroz alpske pejzaže kako bi pokazao održivost, urbanizaciju i inovativnost Švicarske. Koncept koji je dobro prihvaćen od strane posjetilaca iz cijelog svijeta - uprkos pandemiji i brojnim kontradiktornostima koje karakterišu regiju Zaliva.

Stil života, rad i obrazovanje: Ova trostruka tema je inicijalni moto umjetničke izložbe u paviljonu Austrian Expo.

Veliki događaj za kruzer Costa Firenze s premijernim turama za EXPO 2020. Costa Firenze počeo je svoje prvo krstarenje Arapskim zalivom baš iz Dubaija. Spektakularnom ceremonijom kruzer je otvorio novi terminal za krstarenje u luci Dubai. Na svom putovanju kruzerom, gosti mogu posjetiti talijanski paviljon na Expo 2020, u sklopu ekskluzivnih specijalnih tura.

Povodom Dana državnosti Bosna i Hercegovina se na Expo 2020 Dubai predstavila bogatim tradicionalnim muzičkim i plesnim nastupima koji predstavljaju tradiciju ove zemlje i nude na uvid posjetiocima i ljudima u Emiratima. Na proslavi su nastupili posebni kulturno-folklorni izvođači, uključujući i tačku KUD-a Baščaršija koja je spojila različite tradicionalne plesove iz bošnjačke, hrvatske i srpske kulture u nošnjama primjerenim vremenu, kao što su Gluho glamočko kolo i Pjesma u tepsiji. Divanhana, bosanski sevdah bend izveo je tradicionalnu muziku sa Balkana. Bend je koristio različite muzičke pravce i aranžmane sa fokusom na sevdalinku, tradicionalni žanr narodne muzike porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

(stern)

(NovaSloboda,ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen