Sonntag, 9. Januar 2022

Svijetlo ledeno vrijeme svuda

 




Najspektakularniji glečer na sjevernoj hemisferi je Semerq Kujalleg na Grenlandu, sedam kilometara dugačak smrznuti zid u fjordu Ilusijat.

Ledeni fjord u blizini Ilulissata je svjetski poznat i upisan je na UNESCO-ov popis svjetske baštine 2004. godine. To čini Ledeni fjord veoma posebnim mjestom. Tamo se stiče iskustvo koje se ne zaboravlja ntako brzo.

Grandiozni glečer Glečer Sermeq Kujalleq, iz kojeg se uzdiže Icefjord, je zaista impresivan glečer. To je najbrži glečer na sjevernoj hemisferi i kreće se 40 metara dnevno. U međuvremenu je bilo i drugih glečera koji su se kretali brže, na primjer kod Qeqertarsuaqa, ali se to ponovo promijenilo nakon nekog vremena. Međutim, Sermeq Kujalleq se kreće i dalje.

Ledeni glečer je zaista ogroman: širok je 6 kilometara i dugačak 45 kilometara. To odgovara površini od oko 66.000 fudbalskih terena. Osim toga, glečer je poznat po tome što svake godine odbacuje istu količinu leda u vodu, koju naprimjer Manhattan konzumira u isto vrijeme.

U stvari, Sermeq Kujalleq proizvodi 10 posto svih drugih santi leda na Grenlandu!

Vožnja brodom u ledenom raju

Izlet brodom do ušća ledenog fjorda je iskustvo za sebe. Gigantske sante leda su se zaustavile na dnu ušća fjorda. Takođe voda tu nije tako duboka, kao dalje u fjordu, jer su se pješčani sprudovi sa obe strane spojile. Dakle, led ovdje leži, i nastavlja se kretati tek kada se otopi i više ne dotiče, ili se veći komad odlomi od glečera i gura led prema vani.

Ili, što se takođe dešava, da iznenada visoki valovi prodru kroz razbijeni led, koji ga onda podižu i tjeraju dalje. Izlet brodom među sante leda je odlično iskustvo. Kormilari čamaca sigurno se približavaju i kreću mimo velikih bijelih kolosa. Ledeni breg može biti visok kao neboder i pokrivati ogromnu površinu. Takođe vrijedi uporediti putovanje po dnevnom svetlu sa putovanjem u večernjem raspoloženju, pod sjajem ponoćnog sunca. Ovo bi moglo izgledati malo ekstravagantno, da dvaput ide na istu turu. Ali je pozato da mnogi veoma cijene različita iskustva.


Na slikama:

Magična svjetla: Sjeverna svjetlost iznad centra ledenog fjorda.

Ledena hladnoća, svijet leda i bjeline.

Život kod glečera, ribari na ušću ledenog fjorda Kangia.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen