Mittwoch, 19. Januar 2022

Iz životinjskog svijeta

 


Žaba po imenu Greta

"Neobično izbuljene crne oči, kontrastno svijetla gornja usna i malo veća glava": Ne zvuči baš laskavo ono što međunarodni tim predvođen biologom Abelom Batistom piše o Greti Thunberg. Pardon: Pristimantis gretathunbergae, naravno – ovo je nova vrsta kišne žabe koju su istraživači upravo sada predstavili u časopisu "ZooKeys" i koja je dobila ime po klimatskoj aktivistkinji.

Tim je pronašao životinju na planini Chucanti, vrhu u istočnoj Panami okruženom tropskom nizijskom prašumom. Njihovo preostalo stanište je ugroženo brzim krčenjem šuma za plantaže i pašnjake. Crne oči su jedinstvene za kišne žabe Centralne Amerike. Žaba nije dobila ime zbog vanjskih sličnosti; umjesto toga, ima za cilj da ispoštuje posvećenost Grete Thunberg borbi protiv klimatskih promjena.


Nestašni blizanci

Dugo očekivano pojavljivanje u Tokiju: Dvoje nestašnih panda blizanca predstavljeni su javnosti prvi put u ovom zoološkom vrtu.

Pred oduševljenim pogledima posjetilaca, Xiao Xiao i njegova mlađa sestra Lei Lei puzali su okolo po drvetu i sa uživanjem grickali lišće. Njih dvoje su ugledali svjetlo dana u junu. Rođenje pandi blizanaca je rijetko. Radost Japanaca je tim veća. U početku, međutim, mališani se mogu vidjeti samo tri dana. Zbog korone, zoološki vrt je ograničio broj posjetitelja i održao lutriju, čiji zgoditak je posjeta pandama.


Mnogo mladih tuljana

Sezona rađanja još nije prošla, ali se već sada može reći da će sezona 2021/22 biti rekordna po broju novorođenih Sivih tuljana (Halichoerus grypus) na ostrvu Helgoland u Njemačkoj.

U aktuelnoj sezoni rađanja, od sredine novembra, na svijet je došlo 669 mladih, potvrdili su iz nadležnog Zaštitnog društva na Helgolandu. A kako kažu – biće ih još. Ustvari, glavna sezona rađanja je već prošla, ali još uvijek sedmično dolazi jedno do dvoje novih mladih na svijet.

U prethodnoj sezoni tu je rođeno ukupno 653 novih mladih.

Treba napomenuti da su prve sedmice za novorođene mlade najškakljivije, jer tada još imaju bijelo baby krzno. Ono ih štiti od vjetra i hladnoće, ali ne i od vode. Zbog toga prve sedmice života mladi provode na uzvišenijim mjestima plaža. Smetnje mogu dovesti do prekida veze između mladunčeta i njegove majke, pa mladunče može odlutati u vodu, u kojoj ne bi moglo preživjeti.

Stoga je mir za mlade tuljane i te kako važan.


Pernato iznenađenje na autoputu

Učesnici u saobraćaju na autoputu u blizini kineskog grada Tianjin u Kini, bili su zaprepašćeni kada ih je tokom vožnje po autoputu sustizala i prestizala ptica trkačica noj. Nakon jedne udarne rupe, stražnja vrata transportera, u kojem je bio prevožen su se otvorila i noj je izletio.

Uplašena životinja trčala je niz autoput sve dok policija nije prekinula bjekstvo, i dok je spasioci nisu uhvatili. Noj je prilikom ove avanture ostao neozlijeđen.


Bez odjeće molim

Proteklog petka se obilježavo "dan oblačenja ljubimaca", posebno u SAD.

To je s jedne strane bizarno, ali s druge strane postoji dan u maju, kada ljudi ne bi trebali da nose svoje pantalone. I šta i koliko bi to bilo čudno?

U svakom slučaju vlasnicima pasa ponekad je simpatično kada obuku svog ljubimca, i kada ih navodno oblače na smiješan način. Kao kada presvuku psa u žabu, kao na fotografiji u prilogu.

Bez kopanja u dubine antropomorfizma, što je sjajna riječ za humanizaciju, vrijedi sljedeće: Molimo vas, nemojte to činiti. Udruženje za zaštitu životinja Njemačke šalje odgovarajuću opomenu. Životinje su već dobro zaštićene od hladnoće svojim krznom, napisali su. Odjeća je životinjama prikladna samo u izuzetnim slučajevima, kao što su vrlo stari ili bolesni psi, rase s malo poddlake, ili kratkim i svijetlim krznom. Na niskim temperaturama ima smisla nositi kaput koji dobro pristaje, ali preporučen samo od specijaliziranog trgovca. S druge strane, psi smiju nositi cipele ili čarape, ako im to izričito naredi veterinar.

A nudizam je svakako poželjan.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen