Samstag, 8. Januar 2022

Putovanje mostarskog hadžibega

 


Kad smo bili u Mostaru, Mirjani i meni se svidio cvijetni mural u Šantićevoj ulici. A onda je Smail Špago postavio sliku toga murala na viber grupi njihove raje iz tehnicke škole.

Mirjani se ta slika svidjela pa je pitala može li se isprintati. Raja iz printing servisa u našoj ulici Mladena Balorde (Carina) su mi napravili kopije u boji, u dvije veličine. Mirjana je to ovdje uokvirila pa za sliku našla svoje mjesto u nešem stanu u Torontu.”

Cvijet hortenzije/hadžibega se uklopio sa bakrenim sahanom. Sahan je iz davne kolekcije bakrenih suda što su se koristili u Kazazića kuci. Naša sestra Nermina je izdvojila neke od malog broja sačuvanih u ratu I dala da se pokalaišu. Donijeli smo ga ovamo pa nas podsjeća na Mostar i porodicu.

(SK)



Ogromni mural, sa slikom mostarskog cvijeta hadžibeg, američki umjetnik je poklonio Mostaru tokom ljetošnjeg Mostar Street Art Festivala, koji je i ove je godine, desetu godinu za redom, ugostio neke od najboljih uličnih umjetnika.

U vrijeme održavanja Festivala Grad na Neretvi je bio pretvaren u galeriju na otvorenom, a umjetnici iz Španjolske, Italije, Ekvadora, Brazila, SAD-a, Argentine te domaći umjetnici i umjetnici iz regije ukrašavali su mostarske fasade muralima.

Među njima je bio i američki umjetnik Erik Burke, koji je u Šantićevoj ulici – nekadašnjoj prvoj crti razdvajanja – oslikao veliki cvjetni mural.

Uličnom umjetnošću bavi se 25 godina. Godišnje uradi od 20 do 25 murala, a posljednjih deset godina posvećen je samo ovom pozivu i “priznaje” nekih 250 murala.

Kaže da obožava raditi cvjetne murale i upravo je jedan takav odlučio pokloniti Mostarkama i Mostarcima.


O cvijetu hadžibeg

Širom parkova, vrtova i vrtnih centara ljeti cvjeta mnogima omiljeno ljetno cvijeće – hadžibeg ili hortenzija (Hydrangea macrophylla), i to u najljepšim nijansama pastelnih ružičastih, plavih ili bijelih tonova.

Ovaj cvijet izvorno potiče iz Sjeverne Amerike, gdje su pronađeni njegovi tragovi stari između 40 i 65 miliona godina. Vremenom raširio po čitavom Japanu, a u Evropu je stigao tek 1736. godine. Danas su ljeta nezamisliva bez ovog cvijeta, a odlična je vijest to da se mogu uzgajati i na najmanjem balkonu, pa čak i prozorima, dio je teksta objavljenog na portalu tuzlanski.ba.

I tako mural sa zgrade u Šantićevoj ulici u Mostaru, preko fotografije sa stranice SAFM, uz moju malu pomoć stiže do Mirjane, iskopiran u kopirnici na Carini, uokviren u dalekom Torontu u Kanadi, u stanu Mirjane i Semira Kazazića, nastavlja da priča svoju priču.

Smail Špago

8. januar 2022.


Ovaj mural, uz još dva iz Mostara, izabran je među 25 najljepših na svijetu u 2021.godini.

(Armin Džabirov/20220108)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen