Donnerstag, 20. Januar 2022

Za zaštitu rijeka

 


Javna rasprava o Nacrtu zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH održana je u Mostaru u organizaciji Koalicije za zaštitu rijeka BiH, te je sakupila udruženja koje se već više od desetljeća bore za očuvanje rijeka od malih hidroelektrana.

Oni su istaknuli da taj zakon predstavlja početni i ključni korak u reguliranju problematike izgradnje malih hidroelektrana.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, kako su podsjetili jednoglasno je 2021. godine podržao nacrt zakona kojim se predviđa obustavljanje izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane, osim za podnosioce zahtjeva za energetske dozvole koji do stepena na snagu ovog zakona imaju zaključene ugovore o dodjeli koncesije. Njima se daju dodatne tri godine da prikupe ostale dozvole i saglasnosti potrebne za izdavanje energetske dozvole.

"Navedene zakonske izmjene zaustavit će gradnju 100 do 150 malih HE i spasiti stotine kilometara posljednjih divljih i pitkih bosanskohercegovačkih rijeka. Male hidroelektrane donose korist isključivo bogatim investitorima, koji nelegalno ili nelegitimno uzurpiraju naša javna dobra. U tome su saglasne kako lokalne zajednice, tako i znanstvena i stručna javnost nezavisna od investitora", naglasili su iz Koalicije.

Kažu kako očekuju da Vlada Federacije i oba doma Parlamenta u najkraćem mogućem roku usvoje Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji Bosne i Hercegovine i tako beskompromisno okončaju biznis s malim hidroelektranama koji je prijetio da uništi hiljade kilometara rijeka.

prilog: kolaž fotografija sa portala NovaSloboda 

(ns)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen