Samstag, 22. Januar 2022

Širom svijeta – Sa iste pozicije, nekad i sad (3)

Pogledi sa iste pozicije, prije stotinu i više godina i u sadašnje vrijeme, u gradovima širom svijeta, uz pomoć starih fotografija, uvijek plijene pažnju posmatrača, u potrazi za odgovorom, koliko i šta se tokom vremena u nekom mjestu promjenilo.

Ovdje, u nekoliko nastavaka, donosimo po nekoliko kombinacija takvih pogleda iz gradova širom svijeta.


Ostrvo Ridarholmen u Stokholmu 1931. godine. Vještačko ostrvo u prvom planu na slici, u to vrijeme je bilo je kupalište. 88 godina kasnije od toga nije ostalo ništa. Zatvoreno je zbog loše kvalitete vode i nečiste kanalizacije, a ubrzo je i srušeno.


Godine 1940. uslikano je jedno idilično selo, koje se ugnijezdilo u brdovitom krajoliku u središnjoj Slovačkoj u blizini Bratislave. 75 godina kasnije crkva i dalje stoji na istom mjestu, ali mnoge kuće su od tada srušene. Čini se čak da ni polja nisu ni približno onakva, kao što su bila nekada.


Daleke 1899. godine, područje Shepherd's Bush u Londonu bilo je vrlo živahno. 117 godina kasnije, kvart se gotovo ni malo nije promijenio - osim konja na ulicama. U ugodnim barovima i na lokacijama sa muzikom uživo, danas se susreću uglavnom poslovni ljudi.


Most iz 19. vijeka može se još uvijek vidjeti u poljskom gradu Szczecin. Premostio je rijeku Westoder, Zapadnu Odru, i povezao dvije obale. Slika iz 1900. godine prikazuje promet koji se lagano kotrlja preko mosta. 113 godina kasnije most je potpuno nestao, a uklonjene su i kuće uz rijeku.


Godine 1916. jedan bečki restoran na desnoj stranise zvao "Reichenberger". Ispred njega stoji konjska zaprega, puna buradi. Više od 100 godina kasnije tu se nalazi grčki restoran naziva Griechenbeisl. Umjesto konja, na trgu su sada turisti. Fasade kuća su se vrlo malo mijenjale tokom toliko godina.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen