Montag, 24. Januar 2022

Taj čudesni svijet – Slike dana

 


Zeleni komad zida

Ono što izgleda kao zelena linija nacrtana na ovoj fotografiji napravljenoj iz zraka, uz pomoću alata iz pametnog telefona, zapravo je fotografija Velikog kineskog zida.

Luksuzna grupa Bottega Veneta, povodom kineske Nove godine, poigrala se sa ogromnim digitalnim displejom. Već otprilike dvije godine, brend zelene boje, pokušavao je dio zida osvojiti na isti način, kako je to Hermes uspio s narandžastom, ili Yves Klein sa specifičnom ultramarin plavom bojom. Ustvari, ovom akcijom se zapravo pokazuje megalomanija.

Rado bi želili znati koliko je stručnjaka konsultovano kako bi se osiguralo da se ovo privremeno djelo, koje podsjeća na jedan od Christoovih projekata, ne gleda kao nepoštovanje, već kao omaž najstarijoj svjetskoj sili, jer je poznato da je kineski kupac i vitalan i osjetljiv.

Mali nedostatak: Sumnja se, da se ovaj Bottega zeleni komad zida može vidjeti i sa Mjeseca.


Pratilac po potrebi

U 25 milionskoj metropoli Shanghai jedan Kinez je izveo svog psa robota u šetnju. Ovaj model firme Unitree Robotic se zove Go1, i sve češće se može i vidjeti i susresti u Kini.

Četvoronožac bez repa, koji se može kretati brzinom do 17 km/h, je praktičan, jer svoga vlasnika može iz usamljenosti korone izvesti vani u šetnju, a uz to, nikada neće uprljati ni stazu niti trotoar.


Jedan negativac naslijedio drugog

Neredi su često počinjali tako: Kada su ljudi iz Kazahstana izašli na ulice, u početku se nije radilo o slobodi i ljudskim pravima, već o cijenama goriva, poput francuskih žutih prsluka. U međuvremenu se međutim, uzrok prelio u globalnu politiku: Putin je tamo poslao je mirovne snage, a takozvani teroristi su ubijeni. Predsjednik Tokayev se oslobidio zavisnosti od svog prethodnika Nazarbajeva kao start-up, kako bi mogao uspostaviti jednako lošu diktaturu.


Festival alternativne medicine

Prije 800 godina, nebeski vladar Japana, Tenno, teško se razbolio. Lični ljekari su pronašli terapiju: ogroman zmaj, koji je živio u obližnjoj močvari, morao je biti spaljen, kako bi se monarh mogao oporaviti. Festival vatre Katstube u Moriyami, prefektura Shiga, slavi ova mitološka dešavanja 8. januara svake godine. Ostaje da se vidi da li će svoj put u tradiciju naći i takozvana terapija glistama.


Dinosaurus živi zauvjek

Ono što je pronađeno u februaru prošle godine u središnjoj engleskoj grofoviji, i od tada pripremano za izložbu, manje-više nije ništa drugo nego najveće rebro dinosaura u Imperiji. Poznat i kao morski zmaj Ichthyosaurus, nalazi se u prirodnom rezervatu Rutland Water, star je 180 miliona godina, dug preko deset metara i težak jednu tonu. Neki fosili, političari, u poređenju, ma koliko god bili teški, dovoljni su kao kosti samo za jednu supu.

(news)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen