Sonntag, 16. Januar 2022

Sreća potkivanja

 







Bettina Mayer (45) je po zanimanju potkivačica konja. Kod nas je nepoznato je da li se ikad jedna žena bavila ovim zanimanjem, tako da od muškog naziva “kovač” teško možemo zamisliti naziv ženskog zanimanja “kovačica” Stoga ovo potkivačica zvuči baš nekako ženstveno, iako ovo zanimanje to nije ni najmanje.

Bettina u rukama svakodnevno drži čekić, kljiješta i brojne potkovice, a radi puno više od toga, da konju samo obuje novu “obuću”.


Bettina Mayer je potkivačica. Svakih šest do osam sedmica, ova 45-godišnjakinja parkira svoj kombi za dostavu, koji je preuređen u mobilnu radionicu, ispred male štale u mejstu Altenmarkt an der Triesting, u Donjoj Austriji, kako bi ponovo potkovala konja po imenu Svartur. Da nije redovno dolazila da provjerava stanje potkovica konja, životinja bi se spotakla o predugačka kopita - koja rastu kao nokti.

Kovački zanat je dugo vremena bio gotovo izumro. Kada je konjički sport bio prvenstveno privilegija više klase 1970-ih i 1980-ih, potreba za kovačima i kovačkim kolima bila je podnošljiva. Bettina je dugo bila službenica. Još kao djevojčica sanjala je da radi sa konjima. Sticajem sudbine, Austrijanka je odlučila da napusti kancelarijski posao, navuče kovačku kecelju i nauči kovački zanat. Njeno šegrtovanje je trajalo tri godine, a danas teško može da udovolji brojnim zahtjevima. Ne radi samo da kao zanatlijka obuje konju nove cipele – nego nešto, mnogo komplikovanije.

Danas, kao i svakog drugog traženog zanimanja, podaci o Bettini mogu se naći na internetu. Potkivačica konja sa državnim certifikatom: Područje rada Bettine Mayer proteže se na donjoaustrijski okrug Baden. Informacije na hufschmiedin.at.


Na slikama:

Mirno: Islandski pastuh Svartur i Bettina Mayer. Nakon sat i po rada na kopitima, nagrada je tapšanje.

Dovođenje u formu: Potkivačica koristi čekić da oblikuje potkovicu. Prije nego što je prikuje za konjsku nogu, Betina koriguje stanje kopita.

Pripremni program: Bettina odstranjuje višak roga konjskog kopita - i Svartur je pri tome opušten. Očigledno uživa u pedikiru.

Četiri unikatna komada: Svaka potkovica se pravi po mjeri. Životinja može kasnije bez problema hodati samo ako je potkovica precizno prilagođena konjskoj nozi.

Dah kao oblak: Žestoka januarska hladnoća, koja ujeda, ne može naškoditi Svarturu. Ponosni Islanđanin je odavno pustio da mu naraste zimsko krzno, koje ga štiti od mraza.

(servus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen