Sonntag, 30. Januar 2022

Futsal EURO 2022 – BiH porazom završila debi na Evropskom prvenstvu

 




Azerbejdžan – BiH 4:2 (2:1)

Ziggo Dome, Amsterdam

Gledalaca: 500

Sudije: Daniel Matković (Švicarska) i David Grondal Nissen (Danska)

Strijelci: 1:0 Bolinha 7, 2:0 Eduardo 11, 2:1 Radmilović 12(6m), 2:2 Kahvedžić 32, 3:2 Vilela, 4:2 Gallo 40

Žuti kartoni: Felipinho, Bolinha, Vassoura (Azerbejdžan), Bošković, Bundavica, Radmilović (BiH)

Crveni karton: Felipinho (Azerbejdžan) 31

Azerbejdžan: Huseynli, Felipinho, Eduardo, Vilela, Vassoura, Bolinha, Chovdarov, Farzaliyev, Gallo, Ahmadi, Atayev Selektor: Alesio

BiH: Galić, Gašpar, Jelić, Aladžić, Kahvedžić, Milanović, Bundavica, Sesar, Arnautović, Ivanković, Radmilović, Bošković, Pantić, Gosto Selektor: Ivo Krezo


Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je i u trećem meču na Evropskom prvenstvu u futsalu. Bolji od naše selekcije bili su igrači Azerbejdžana sa 4:2, iako smo i u ovom susretu igrali jako kvalitetno prvo poluvrijeme, tako da ostaje žal što bez bodova završavamo takmičenje.

Odlučio je Ivo Krezo u ovoj utakmici da počnu trojica futsalera koja nisu startala u prva dva meča, Stanislav Galić, Blago Gašpar i Marijo Aladžić. 

Dobro je Bosna i Hercegovina ponovo krenula u susret. Agilan je bio Bilal Jelić, koji je na muke stavio golmana Rovshana Huseynlija, ali je čuvar mreže Azerbejdžana, koji je zamijenio u prva dva kola fenomenalnog Emina Kurdova, sjajno reagovao. Imao je šansu i Josip Bošković koji nakon što mu je Stanislav Galić rukom bacio loptu pred gol, odlično reagovao, primio je i šutirao iz okreta, ali pored gola. Mogao je i Srđan Ivanković da se proslavi. Sjajno je izbacio Eduarda, ali mu lopta bježi taman toliko da ne uspjeva da uputi udarac ka golu Huseynlija.

I onda u sedmoj minuti Azerbejdžan dolazi do vodstva. Thiago Bolinha, igrač koji je igrao pola godine u Bosni i Hercegovini, je uradio sve sam, a onda lijepim udarcem, ne toliko snažnim, ali izuzetno preciznim, pogađa same rašlje Galićevog gola za vodstvo Alesijeve ekipe 1:0.

Početak 11. minute donosi i drugi gol Azerbejdžanu. Pogotku je prethodila prvo akcija naše reprezentacija, jako lijepa, Bundavica je bio u dobroj šansi, ali sudije su svirale faul u napadu Josipu Boškoviću. U narednom napadu Eduardo poslije duela sa kapitenom Anelom Radmilovićem uzima loptu i postiže gol za 2:0. Uzalud su bili protesti naših igrača kod sudije Nissena, odluka je ostala nepromijenjena. 

Zvao je selektor Ivo Krezo odmah timeout i kroz dvije minute dolazimo do pogotka. Marijo Aladžić je iznudio penal, a Anel Radmilović na oproštaju od reprezentativnog dresa pogađa mrežu Huseynlija za 2:1.

Pokušali smo u finišu poluvremena sa Darkom Milanovićem kao golmanom u polju i uspjeli smo stvoriti jednu šansu, ali je šut Davora Arnautovića zaustavio Huseynli. 

Ako je prvo poluvrijeme pripalo našoj reprezentaciji po prilikama, drugo ipak pripada Azerbejdžanu, ali i Stanislavu Galiću. Odlično je u svojoj posljednjoj reprezentativnoj utakmici branio naš golman, sačuvao je mrežu u nekoliko izuzetnih pokušaja Azerbejdžana, prije svega preko Felipinha i Eduarda.

U 31. minuti BiH dobija lijepu šansu za izjednačenje. Felipinho je napravio faul nad Davorom Arnautovićem, a sudije mu pokazuju drugi žuti karton i put u svlačionicu. Već u prvom napadu sa igračem više smo lako napravili višak, ali Aladžić slabo šutira. Potom je probao i Radmilović ali Huseynli taj šut brani, ali kod trećeg naleta sa igračem više stižemo do pogotko.

Dugo je trajala ta kombinacija Kahvedžića i Aladžića prije svega na 10-12 metara od gola, a onda se naš pivot uvukao pred gol Azerbejdžana, Aladžić je pustio loptu desno za Jelića, ovaj u sredinu za Kahvedžića koji pogađa za 2:2. Njegov drugi gol na prvenstvu.

Ipak, slavlje nam je potrajalo tek nešto preko minute, a Azerbejdžan onda stiže do novog vodstva. Sjevnula je brza kontra Azerbejdžana po osvojenoj lopti, dodali su je do Rafaela Vilele koji topovski ljevicom šutira u rašlje, neodbranjivo za našeg golmana i to je 3:2. 

Na 33 sekunde do kraja mogli smo do istorijskog boda na Evropskom prvenstvu. Sjajna akcija naše reprezentacije, Kahvedžić je u šansi, a golman Huseynli to brani i izbija loptu u korner. Umjesto toga, griješimo u samom finišu sa igračem više u polju, Srđan Ivanković je izgubio loptu, a Gallo na osam sekundi do kraja pogađa za 4:2.

U drugom meču naše grupe Španija je razbila Gruziju sa 8:0, te tako sa prvog mjesta ide u narednu fazu takmičenja i na megdan Slovacima u četvrtfinalu, dok će Gruzija u svom debitantskom nastupu na Evropskom prvenstvu ići u četvrtfinalu na Rusiju. Golove za Špance postigli su Borja, Sergio Lozano, Chino, Solano, Adolfo dva puta, Cecilio,te Irakli Todua koji je pogodio vlastitu mrežu.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen