Samstag, 8. Januar 2022

Širom svijeta – Sa iste pozicije, nekad i sad (1)

Pogledi sa iste pozicije, prije stotinu i više godina i u sadašnje vrijeme, u gradovima širom svijeta, uz pomoć starih fotografija, uvijek plijene pažnju posmatrača, u potrazi za odgovorom, koliko i šta se tokom vremena u nekom mjestu promjenilo.

Ovdje, u nekoliko nastavaka, donosimo po nekoliko kombinacija takvih pogleda iz gradova širom svijeta.


Fotografija iz 1900. (približno) prikazuje Pennsylvania Avenue u Washingtonu, D.C. Kapitol se može vidjeti u pozadini. Otprilike 113 godina kasnije, Kapitol još uvijek stoji na istom mjestu. Sada je, međutim, ulica popločana, a promijenjena su i pročelja kuća.


Romantična rijeka vijuga kroz selo Warmenhuizen (Holandija) 1950. godine. Čamci se ljuljaju po vodi, mostić vodi na drugu stranu. Da li je to ista scena? Obratite pažnju na crkvu u pozadini. 65 godina kasnije, rijeka je postala ulica, tačnije Molenaarweg.


Jezero Max-Eyth-See u Stuttgartu stvorena je vještački, i u to vrijeme bila je samo produžetak Neckara. Svjetionik se još uvijek može vidjeti na ovoj slici iz otprilike 1939. godine. 80 godina kasnije, jezero je jedva prepoznatljivo: preko vode vodi most, a okolo su visoka zelena stabla.


Trg svetog Marka u Veneciji oko 1910. Ova slika se ne razlikuje mnogo od sadašnje. 110 godina kasnije, unuk malog dječaka sa naše prve slike našao se na istom mjestu, da osvježi sjećanja na članove porodive, kojih već odavno nema.


Izgradnja zgrade Sultan Abdul Samad u Kuala Lumpuru, Malezija, počela je 1894. godine, a završena tri godine kasnije. Ovdje je prikazana zgrada sa visokom sahat kulom iz 1920. godine. 96 godina kasnije, zgrada je i dalje tu i ona se nije se promijenila – već pozadina iza nje. Brojni neboderi su nikli iza zgrade.

(web)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen