Montag, 17. Januar 2022

Sjećanje na Mostar koga više nema



(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Nova Sloboda, dana 17. januara 2022. autor Fazlija Hebibović)

Fazlija Hebibović – Sjećanja: Proširena obdaništa, privlačan “Starac”, uručena nagrada Enveru Đerčekuu

Nastavljam serijal tekstova objavljenih u listu Politika Ekspres, čiji sam bio stalni dopisnik iz Mostara i Hercegovine od 1975. godine. Želja mi je otrgnuti od zaborava ljude i događaje, ali i mlade naraštaje podsjetiti na svu ljepotu grada na Neretvi i življenja u njemu.

Danas objavljujem tekstove iz 1978. godine: Proširena obdaništa, Privlačan “Starac”, uručena nagrada Enveru Đerčekuu.


Proširena obdaništa

Samoupravna interesna zajednica za dječju zaštitu u Mostaru sumirala je rezultate o svom radu. Aktivnost zajednice zavisila je, u prvom redu, od finansijskih sredstava, koja su se u ovoj godini formirala na bazi stope doprinosa od 0,43 posto iz bruto dohotka zaposlenih radnika i iz doprinosa iz ličnog dohotka od poljoprivrednika i zanatlija po stopi od 2,5 posto. Na taj način, obezbijeđen je iznos od 1,563.600 dinara.

Završeno je centralno obdanište, u čijem sastavu se nalaze obdanište, jaslice i centralna kuhinja. U obdaništu je otvoreno novih 60 mjesta,a u jaslicama 50, dok kuhinja ima kapacitet od 1.000 obroka dnevno i u potpunosti podmiruje sve potrebe predškolskih ustanova u gradu.

Znatna sredstva uložena su i u uređivanje obdaništa u Zaliku i u ulici Save Kovačevića. Osnovnoj školi u Vrapčićima dodijeljeno je 200.000 dinara za opremanje školske kuhinje.

I ove godine je 4.000 učesnika osnovnih škola dobijalo topli obrok.

Više do 700 mališana boravilo je tokom ljeta po 10 dana u Dječijem odmaralištu u Gradcu na moru, a 2.500 djece bilo je na jednodnevnom izletu na Grepku kod Nevesinja.

Besplatne udžbenike ove godine dobilo je 800 učenika osnovnih škola.

Specijalnoj osnovnoj školi data su sredstva od 100.000, a Dječijem domu “Rade Vuković” 60.000 dinara za kupovinu potrebnih učila za rad sa mladima. (23.5.1978. godine)



Privlačan “Starac”

Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru preksinoć je izvedena premijera drame “Starac” Maksima Gorkog. Ova predstava je, inače, peta premijera u ovoj veoma bogatoj sezoni.

Ova drama Maksima Gorkog urađena je za svega 24 radna dana, a na scenu je postavio Ljubomir Draškić, stalni član Ateljea 212.

“Već duže vrijeme bavim se ruskom klasičnom dramom i ovim djelom Gorkog zatvara se taj krug ruske drame. Dramaturški je ovaj roman jednostavniji i realističniji i to mu upravo daje veću vrijednost”, kaže Draškić.

Iako su ovu dramu radili kratko, mostarski glumci oduševili su prepuno gledalište.

Glavne uloge u “Starcu” tumačili su Jozo Lepetić, Sonja Povšić, Mašo Topić, Mekrema Vukotić, Pero Lasta i Ratka Kusturica.

Muziku je napisao Vojislav Kostić. kompozitor iz Beograda, dok su scenografija i kostimi djelo Danila Rešetara. (28.5.1978. godine)


Enveru Đerčekuu uručena nagrada “Aleksa Šantić”

Na prigodnoj svečanosti, koja je juče održana u sali Narodnog pozorišta u Mostarum, poznatom albanskom pjesniku Enveru Đerčekuu dodijeljena je ovogodišnja nagrada “Aleksa Šantić”.

Visoka nagrada uručena je Đerčekuu za zbirku pjesama “Tragovi” i “Dileme pjesama”.

U foajeu Narodnog pozorišta, tim povodom otvorena je izložba knjiga izdavača iz SAP Kosovo “Rilindija” i “Jedinstvo” i udruženih izdavača iz Bosne i Hercegovine “Oslobođenje”, “Svjetlost” “Veselin Masleša” i “Prva književna komuna”.

U okviru svečanosti, sinoć je u Umjetničkoj galeriji otvorena izložba crteža Ferzi Mustafe, slikara iz Prištine. (30.5.1978. godine)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen