Mittwoch, 31. Januar 2024

„Putevima nevidljivih Mostarki“ - Spomenar

 


U Centru za kulturu u Mostaru večeras, 31.januara 2024. godine, sa početkom u 18 sati, u organizaciji Inicijative građanki/a Mostara održati će se promocija spomenara prve feminističke  turističke ture u Mostaru pod nazivom „Putevima nevidljivih Mostarki“.

Mostar je grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i istorijom privlači pažnju svijeta. Tu, duboko ukorijenjene, leže priče o izvanrednim ženama, čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili  valorizovan u kolektivnom sjećanju.

Kroz minule vijekove, Mostar su  krasile ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje, koje su svojim snagama i talentima oblikovale ovaj grad, no njihova priča često je ostajala skrivena. Gimnazija Mostar, Ćorovića kuća, Narodno pozorište Mostar, Kantonalni sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac naizgled nemaju mnogo zajedničkih tačaka osim lokacije. Smješteni su u Mostaru, ali ova mjesta povezuje i činjenica da su bila važni centri ženske aktivnosti, kreativnosti i društvenog angažmana.

Prva feministička turistička ruta u Mostaru predstavlja poklon Inicijative građanki i građana Mostara za sve Mostarke i Mostarce. Kao najveći grad u Hercegovini, Mostar bi trebao poslužiti kao primjer drugim gradovima ne samo u različitim aspektima, već i u prepoznatljivosti ženskih dostignuća.

“Kroz implementaciju prve feminističke turističke rute, nastojimo postići upravo to”, ističu organizatori.

Projekat „Putevima nevidljivih Mostarki“ dio je aktivnosti projekta „Mostar – Prostori koji pokreću“ koga finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u saradnji sa lokalnim partnerima.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen