Mittwoch, 31. Januar 2024

Iz stare strane štampe: Žena, vječita ljubav, u Mostaru, 1936.

 




U španjolskim novinama "La Vanguardia", od 25.04.1936. godine objavljena je kratka fotoreportaža o Mostaru. Nažalost došli smo samo do fotografija objavljenih uz tu reportažu, na kojima je prikazan Stari most i dvije prekrivene žene na ulicama grada. Uz fotografiju Starog mosta, na španjolskom jeziku je napisano:

“La ciudad de Mostar, donde es eterno el amor de las mujeres”, ili u prevodu: “Grad Mostar u kojem je žena vječita ljubav”.

I sam naziv lista “La Vanguardia, u prevodu “Avangarda” je interesantan za taj period, kada se zna kakav režim je vladao u Španiji toga vremena.

U svakom slučaju, ostat će zabilježeno da su i Španjolci u Mostaru pronašli da je žena vječita ljubav.


Obzirom, da je ovo prvi prilog o Mostaru, koji smo pronašli do sada, objavljen u nekim španjolskim novinama, na ovom mjestu ukratko o istoriji novina La Vaguardia:

“La Vanguardia (na španskom za "avangarda") su katalonske dnevne novine sa sjedištem u Barceloni. Izdaje ih Grupo Godó na španjolskom i katalonskom jeziku.

Novine su se prvi put pojavile 1. februara 1881. Kada su osnovane, bile su zamišljene kao sredstvo komunikacije Liberalne stranke da kontroliše gradsko vijeće. Ostale su povezana sa tom strankom do 1887. Od 1. januara 1888. godine, prvog dana Svjetske izložbe u Barceloni, izlaze kao nezavisna dnevna novina s dva izdanja, jutarnjim i popodnevnim. Tokom Španjolskog građanskog rata, novine su pisale da je to bio najvažniji organ Generalitata i (nakon što je sjedište vlade prebačeno u Barcelonu) i republikanske vlade. Tokom Frankove diktature, La Vanguardia je postala najčitanija novina u Španiji, ispred konzervativno-monarhističke ABC. Politički se prilagodila ideološkim smjernicama režima i privremeno promijenila ime u La Vanguardia Española ('Španska avangarda'). Međutim, prvenstveno je zastupala ekonomski liberalne pozicije i stoga je branila ekonomsko otvaranje prema vanjskom svijetu. Od ranih 1970-ih pa nadalje, vodila je kampanju za političke reforme, ali ne i za radikalnu promjenu režima. Tokom tranzicije, novine su ponovo izbacile sufiks i prvenstveno su podržavale decentralizaciju Španije i umjereni katalonski nacionalizam. Od tada je izgubila čitanost, iza novoosnovanih madridskih dnevnih listova El País i El Mundo, kao i ABC, ali je i dalje ostala najčitaniji list u Kataloniji.”


Prilog: fotografije Mostar 1936. iz novina La Vanguardia.

Priredili: Armin Džabirov, Tibor Vrančić, Smail Špago

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen